2024. 03. 02. Szombat Lujza napja
Jelenleg a TV-ben:

Arról jöttem én... - A Color együttes története

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Legalább egy hétig nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban

Közben ismét ellentmondásba keveredett Karácsony Gergely a Pesti úti idős otthonnal kapcsolatban. Az ATV reggeli műsorában kijelentette, egyszerre két orvos is dolgozott ott. Az országos tisztifőorvos viszont megállapította, hogy legalább egy hétig nem volt orvos Budapest legnagyobb idős otthonában. Karácsony Gergely azt sem tudta megmondani, hogy a főváros által megrendelt másfél millió szájmaszk megérkezett-e már a Fővárosi Önkormányzathoz. Híradónk információja szerint a védőeszközök még nem jöttek meg, pedig a szerződés szerint már napok óta a fővárosnál kellene lenniük.

  • Legalább egy hétig nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban

Legalább egy hétig nem volt orvos a Pesti Úti Idősek otthonában - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília szerint: áttekintették a fővárostól megkapott dokumentációt, és ebből kiderült, hogy nem volt megfelelő az orvosi ellátás az intézményben a járvány kirobbanásának idején.

Annyi bizonyos, hogy a dokumentáció alapján kiderül az, hogy legalább egy hétig fizikailag nem volt az intézményben jelen orvos, tehát bizonyosan nem tudta helyben a gondozottakat vizsgálni. Hogy ezen túl kell vizsgálódnunk az nyilvánvaló

- mondta az országos tisztifőorvos, Müller Cecília. 

Ezzel szemben Karácsony Gergely hétfő reggel az ATV-ben kijelentette, hogy nem mondtak fel az orvosnak. Sőt a főpolgármester szerint egyszerre két orvos is dolgozott az intézményben.

Volt egy időpont, hogy azt éreztük, hogy olyan lelki meg emberi meg szakmai terhelés van, hogy segítenünk kell és kivezényeltünk egy másik orvost segítségként

- mondta Karácsony Gergely. 

Majd még egyszer világossá tette, hogy szerinte mindig is volt orvos a pesti úti idősek otthonában. De nem csak ebben az ügyben van ellentmondás. Karácsony Gergely még márciusban bejelentette, hogy másfél millió szájmaszkot rendelnek.

Meg is kötötték a szerződést, amiben a forgalmazó cég 12 napos szállítási időt vállalt.

A HírTV információ szerint a szájmaszkokat április közepéig le kellett volna szállítania a cégnek, ám még a mai napig nem érkezett meg maradéktalanul a másfél millió darab védőeszköz.

Karácsony az ATV-ben kitérő választ adott. Pontosan nem tudta megmondani, hogy megérkeztek-e már a maszkok vagy sem:

Mi nagyon nagy volumenben rendeltünk. Tehát másfél millió maszk fog érkezni vagy érkezett már az elmúlt napokban.

Megkerestük a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályát, hogy valóban megérkeztek-e határidőre a szájmaszkok, ám adásunkig egyetlen kérdésünkre sem reagáltak.

 

Közben a fővárosi önkormányzat reagált híradónk megkeresésére. Elismerik, hogy a megadott határidőre valóban nem érkezett meg mind a másfélmillió szájmaszk. Azt azonban nem közölték, hogy mi az oka, csak annyit, hogy számításaik szerint a hétvégére már az összes meg fog érkezni.

Már 23-ra emelkedett a Pesti úti idősotthon elhunytjainak száma, a vizsgálat még zajlik

Négy kórházban is ápolnak azok közül a Pesti úti idősotthonban gondozottak közül, akik koronavírussal fertőződtek meg. A tesztek eddig 223 ott lakónál és 19 dolgozónál igazolták a fertőzést, a betegek közül 23-an haltak meg - olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon közzétett összegzésben.

"A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézmény gyakorlatilag gócponttá vált, tömeges a fertőzés a gondozottak között" - írták a koronavirus.gov.hu-n. Kiemelték azt is, hogy az idősotthonban történtek miatt még zajlik az országos tisztifőorvos által elrendelt vizsgálat.

Müller Cecília utasítására az otthonban maradt 267 lakó és 40 dolgozó második körös mintavétele is megtörtént vasárnap, a laboreredmények várhatóan keddre lesznek véglegesek - tették hozzá.

Emlékeztettek, a tisztifőorvos hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az már az eddig bekért dokumentáció alapján is látszik, hogy legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett, de még sok a megválaszolatlan kérdés. Mindeközben úgy tudni, hogy már március közepén voltak megbetegedések az idősotthonban - írták.

Közölték azt is, húsvét előtt, az első körös laborvizsgálatok során koronavírus-fertőzéssel igazolt gondozottakat és a betegség tüneteit mutatókat kórházba szállították a mentők. Jelenleg a Szent János Kórházban 40, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 69, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben 40, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban pedig 57 Pesti úti gondozott van. Őket a közeljövőben - két negatív laboreredmény után - visszaengedik az idősotthonba - fűzték hozzá.

Az országos tisztifőorvos április 9-én határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot azonnali intézkedések végrehajtására: a folyamatos orvosi felügyelet biztosítására, a dolgozók oktatására és az előírt fertőtlenítőszerek szakszerű alkalmazására.

Emellett a járványügyi hatóság vizsgálatot is indított, amelynek célja, hogy felderítse, hogyan alakulhatott ki tömeges megbetegedés, betartották-e a járványügyi előírásokat, gondoskodtak-e a lakók folyamatos orvosi felügyeletéről, a megbetegedéseket mikor észlelték és az észlelés után helyesen jártak-e el, történtek-e és milyen mulasztások az intézményben. A vizsgálat eredményét az országos tisztifőorvos értékeli.

Az elmúlt napokban katonák közreműködésével teljes körű fertőtlenítést végeztek is az idősotthonban.

 

 

HírTV/ MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Arat a kolera

Arat a kolera

Tanzániában legkevesebb 26 ember életét követelte a kolera, amelynek járványa a kelet-afrikai ország tíz régióját sújtotta január 5. és február 8. között - közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!