2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Belföld

Fontos bejelentéseket tett Lázár János - Karácsony Gergelynek is tett egy felajánlást + videók

Lázár János építési és beruházási miniszter Papp László debreceni polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót. A vármegye- és országbérleten kívül minden bérlet megszűnik az állami közlekedésben, jönnek az egynapos jegyek és még Karácsony Gergelynek is alkut ajánlott Lázár János.

  • Fontos bejelentéseket tett Lázár János - Karácsony Gergelynek is tett egy felajánlást + videók

 A sajtóeseményen Debrecen polgármestere többek között arról tájékoztatott: több mint 4800 milliárd forint értékű beruházás érkezett Debrecenbe az elmúlt időszakban, amelyeknek köszönhetően több mint 18 ezer munkahely jön majd létre. A városvezető kiemelte azt is: a közösségi közlekedés továbbra is kiemelt helyen szerepel majd a város, valamint agglomerációja számára - írja a Mandiner.

„2024. április 1-től a debreceni oktatási intézményekben tanuló, illetve a város oktatási intézményeiben jogviszonnyal rendelkező 14 éven aluli gyerekek ingyenesen használhatják majd a debreceni közlekedési eszközöket" – jelentette be Papp László polgármester. „Bízom benne, hogy lendületet tudunk adni a közösségi közlekedés növekedésének” – fogalmazott a városvezető.

Fontos bejelentés Lázár Jánostól

Lázár János építési és beruházási miniszter az eseményen elmondta: mintegy 700 milliárd forintos beruházást fog megvalósítani a kormány Debrecen várossal közösen, de még rengeteg feladat áll a kormány és Debrecen város előtt a beruházásokat illetően. Az agglomerációs közlekedési problémák kapcsán a tárcavezető arról tájékoztatott, hogy Debrecen város polgármestere rámutatott: az agglomerációs kihívások nemcsak Budapest, de Debrecen, Szeged, valamint más nagyobb városokat is érintik.

„2023. decemberére minden 10 eladott bérletből 9 már vármegyebérlet volt” – tájékoztatott az építési és beruházási miniszter, hozzátéve, hogy „soha annyian nem utaztak a MÁV és Volán járatain, mint 2023-ban”Lázár János ennek apropóján bejelentette:

„minden bérletet megszüntetünk a vármegye-, és országbérleten kívül az állami közlekedésben.”

A tárcavezető arról is tájékoztatott: a kormány bevezet két egynapos, korlátlan közlekedést garantáló jegyet, ezek a következőek:

  • Vármegye24: 990 forint
  • Magyarország24: 4990 forint

Lázár János arra is kitért: átalakítják a kedvezmények rendszerét is: a 65 jelenlegi kedvezményből 22 marad meg, köztük az 50 százalékos kedvezmények. A közalkalmazottak esetében megszűnik a pecsételős rendszer, egy regisztrációt követően korlátlanul élvezhetnek 50 százalékos kedvezményt, a 14-25 évesek pedig szintén 50 százalékos kedvezményt kapnak – amennyiben nem vesznek vármegye- vagy országbérletet, amin 90 százalékos kedvezmény érvényesül.

Lázár János ajánlata Karácsony Gergelynek

A kormányban a megállapodás szándéka volt, azonban a főváros a kormány 2023 végi ajánlatát nem fogadta el. Lázár János elmondta: képben vannak Budapest és agglomerációja közlekedési helyzetével, azaz „nem kívánják szívatni” sem az utasokat, sem a főpolgármestert.

De ha Karácsony Gergely elalszik, elbambulja a számlák kifizetését, attól nehéz eltekinteni

folytatta Lázár János, aki szerint a főváros az egyetlen, amely extra támogatásban részesül. Becslése szerint minden évben 6 milliárd forint képezi vita tárgyát, ugyanakkor a közlekedés árát valakinek ki kell fizetnie. A tárcavezető a kialakult helyzet megoldására újabb ajánlatot tett a fővárosnak.

„Mi elfogadjuk a Budapest-bérletet a MÁV, a HÉV és a Volánbusz járatain, a főváros pedig fogadja el a vármegye- és országbérleteket”

– ajánlotta fel Lázár János a fővárosnak, akinek az ajánlata március 1-ig él. A tárcavezető ezt követően a sajtó megjelent kérdéseire válaszolt.

A teljes sajtótájékoztató:

A Híradó összefoglalója:

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!