2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Látogatóbarátabb lesz a debreceni Nagytemplom

Egymilliárd forintból újítják fel a debreceni Nagytemplomot. Renoválják a külső homlokzatot, a szószéket, az orgonát, és megnyitják a nagyközönség előtt a keleti tornyot. A padlástérben háromdimenziós vetítéseket és kiállítást terveznek.

A tetőszerkezet lesz a legfőbb látványosság a debreceni Nagytemplom padlásterében, ahova háromdimenziós mozitermet és kiállítóteret álmodott a tervező. A padlástér a 40-es évek óta érintetlen. „A legnagyobb rejtély természetesen a padlástér volt, ami sok zegzugot tartalmaz, ezeknek a bemérése, feltüntetése, ez elég bonyolult feladat volt” – közölte Pálfi György építész.

Az óraszerkezet régóta nem jár, a felújítás után újra működik majd, és – közel százéves történetében először – a látogatók is megtekinthetik. Megújul a szószék, az orgona, a hang- és fénytechnika, a padlóburkolat, a keleti toronyba pedig liftet építenek.

– Sajnos hogyha csapadékosabb idő van, mint a mostani napok is, akkor az esővíz a templom falain folyik végig, és ez nagymértékben károsítja az épületet, tehát mindenképpen meg kell oldani a csapadékvíz-elvezetést – közölte Oláh István lelkipásztor.

A tervezés befejeződött, hamarosan kiírják a közbeszerzést a kivitelező kiválasztására.

– Látogatóbarátabb lesz a Nagytemplom, ez az egymilliárd forintos beruházás, fejlesztés ezt szolgálja – fogalmazott Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök.

A debreceni Nagytemplom felújítása nyáron kezdődhet el, és jövőre fejeződik be. Ősszel három hónapig máshol tartják majd az istentiszteleteket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Fidesz: Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten + videó

Fidesz: Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten + videó

„Akik ma irányítják, nem szeretik Budapestet. Csak a pénzt és a hatalmat szeretik” – mondja a Fidesz új videójában a párt főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra rámutatott: a főváros Gyurcsány Ferenc fogságában van. Erről tanúskodik minden, amit csinálnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!