2021. 09. 24. Péntek Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Látkép a jogállamiság helyzetéről Magyarországon

Az év folyamán Magyarország részletes elemzéseket juttatott el az Európai Bizottsághoz, hogy segítse annak munkáját 2020-as jogállamisági jelentésének előkészítése során.

Az elemzések objektív és tényszerű képet adnak az igazságszolgáltatás rendszeréről, a korrupcióellenes küzdelemről, a médiapluralizmus helyzetéről, az alkotmányos fékekről és ellensúlyokról, illetve a rendkívüli jogrenddel kapcsolatos kérdésekről.

A magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, szervezetét és igazgatását valamennyi releváns nemzetközi fórum megvizsgálta. Reding biztos már 2013-ban megerősítette, hogy "számos eszmecserét követően Magyarország az Európai Bizottság jogi álláspontját tiszteletben tartva

a Bizottság által felvetett valamennyi kifogás tekintetében az alkotmányát újra összhangba hozta az uniós joggal." Később további fontos hatáskörök kerültek átruházásra az Országos Bírói Tanácsra, amit a Velencei Bizottság 2019 márciusában további pozitív fejleményként ismert el.

A magyarországi korrupcióellenes keret átfogó szabályokat tartalmaz a vagyonnyilatkozatról és a pénzügyi érdekeltségek bejelentéséről, szigorúan szabályozza az összeférhetetlenséget, valamint garantálja a bírák, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, illetve az Országgyűlés által megválasztott legfőbb ügyész teljes függetlenségét. Ez a keret megfelelő és összhangban áll az európai normákkal. Szélesebb körű intézményi garanciákat biztosít számos olyan tagállam alkotmányos rendelkezéseihez képest, ahol az ügyészség az igazságügyi minisztériumnak van alárendelve, és a végrehajtó hatalom meghatározó szerepet játszik mind az igazságügyi kinevezésekben, mind pedig az igazságszolgáltatás igazgatásában.

A média tevékenységekre vonatkozó szabályozási keretet Magyarország a Bizottsággal konzultálva alakította ki. Magyarország azon kevés tagállam egyike, ahol valódi pluralizmus érvényesül a médiában, az ideológiai vitákban és a közvéleményben.

A Bizottság jogállami jelentésében Magyarország hozzájárulását lényegében figyelmen kívül hagyta. Az Igazságügyi Minisztérium ezért az elemzéseket honlapján közzéteszi, hogy az érdeklődők valós képet kaphassanak a magyar jogállamiság helyzetéről.

Az elemzések a kormany.hu oldalán, az alábbi linken (a csatolt dokumentumokban) olvashatók:

https://www.kormany.hu/hu/igazsagugyi-miniszterium/hirek/latkep-a-jogallamisag-helyzeterol-magyarorszagon

(IM)

Kiadó: Igazságügyi Minisztérium

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: A Balkánt integrálni kell az EU-ba

A Balkán Európa szerves része - hangsúlyozta a kormányfő a Délklet-európai Országok parlamenti elnökeinek 10. konferenciáján. 2021. szeptember 24.

Novák Katalin: Ne kelljen választani munka és család között!

Olyan támogatásokkal segítik az embereket, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy akár már fiatalon is több gyermeket tudjanak vállalni. 2021. szeptember 24.

Katymárnál tartóztattak fel határsértőket

A csoport tagjai jogellenesen jutottak be az ország területére. 2021. szeptember 24.

Legfrisebb híreink

Éber figyelem, gyors segítség

Szomszédok jelezték a rendőrségen, hogy girincsi ismerősük egy ideje nem ad életjelet magáról, feletételezhető, hogy baj történt az idős nővel.

Rajtaütés

A budaörsi rendőrök elfogták azt a 25 éves férfit, aki a gyanú szerint Zsámbékon kábítószer értékesítésével foglalatoskodott.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!