2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Láng Zsolt: Nem a fővárosért dolgoznak, hanem a hatalomért

Karácsony Gergelyt nem azért választották meg főpolgármesternek, hogy háborút folytasson a kormány ellen, hanem azért, hogy a fővárosiakat képviselje. Ez nem történt meg az elmúlt egy évben – összegezte a Magyar Nemzetnek a főpolgármester első évét Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője. A budapesti Fidesz elnöke szerint a legijesztőbb az, hogy az új városvezetés első éve nem a fővárosról szólt, nem a Budapesten élők problémáinak megoldásáról, hanem arról, hogy 2022-ben hogyan tudják megszerezni az országos hatalmat.

  • Láng Zsolt: Nem a fővárosért dolgoznak, hanem a hatalomért

 

– Karácsony Gergely a közösségi oldalán értékelte egyéves teljesítményét. Ön ellenzékből hogyan látja a mögöttünk álló egy évet Budapesten?

– Olyan intézkedést, amely előremozdítaná a mindennapi ügyeket és a főváros hosszú távú fejlődését, nem igazán láttunk. Nagyjából kimerül a tudományuk abban, hogy büszkén átadják az előző ciklusban megkezdett beruházásokat. Olyanokat is, amelyeket ellenzéki képviselőként meg sem szavaztak. Ahhoz a teljesítményhez képest, amit 2010-ben újonnan megválasztott főpolgármesterként Tarlós István mutatott, Karácsony Gergelynek végképp nincs értékelhető eredménye. Egyetlen dologban kétségkívül erősebbek: nagyon sok energiát fordítanak a külcsínre. Facebookos városvezetés folyik, több mint egy tucat ember csak a főpolgármester személyes közösségi oldalával foglalkozik. Érdemi munkát azonban egyáltalán nem tapasztalunk. Itt vagyunk október közepén, és az látszik, hogy a kampányígéretekből szinte semmi nem valósult meg. A rászorulóknak beígért húszezer forintos rezsitámogatás sem. Kétszázmillió forintot odaadtak a Hálózat Alapítványnak, amelyen keresztül ténylegesen csak néhány száz család jut segítséghez. Ezek a trükkök előbb-utóbb az embereknek is feltűnnek. Ahogyan az is, hogy nem csökkent jelentősen a hajléktalanok száma, nem vezettek be közlekedési alapjövedelmet és még sorolhatnánk. Eközben a Városligetben az 1870-ben épített Városligeti Színházat az állam nem építheti vissza, a főpolgármester szerint az azonban megfontolandó, hogy egy magánbefektető luxusszállodát építsen a környéken.

– Az ellenzék folyamatos kormány elleni propagandája mégis hatásosnak tűnik, legalábbis ez látszik Karácsony Gergely „a kormány kivérezteti az önkormányzatot” tartalmú posztjai után.

– Sajnos a negatív üzenetekkel ma sokkal könnyebben és előbb célt lehet érni. Az ellenzék évek óta nem csinál semmi mást országosan sem – ezt láthattuk a 2019-es kampányban is –, mint hogy azt mondogatja, sulykolja, hogy minden rossz. „Szemetes, koszos, leromlik, korrupt” – csak ezek a negatív jelzők hangzottak és hangzanak el minden percben ott, ahol fideszes vezetés van. Ez azért rémisztő, mert Karácsony és koalíciós társai számos kerületben nyerni tudtak ezzel az iszonyatos, negatív attitűddel, mindent a végletekig leegyszerűsítve azzal, hogy „mi vagyunk a jók, ők a rosszak”. Mostani politizálásuk is minden kérdésben arról szól, hogyan lehet ráfordulni a kormányra, hogyan lehet minden ügybe belekeverni a miniszterelnököt, és kritizálni őt. A főpolgármester az elmúlt időszakban többet foglalkozott a feladatkörébe nem tartozó, a megbízatásához nem köthető kérdésekkel, mint Budapest dolgaival. Ez a város polgárai szempontjából óriási probléma, mert ő Budapest vezetésére kapott felhatalmazást. Karácsony Gergelyt nem azért választották meg, hogy háborút folytasson a kormány ellen, hanem azért, hogy az itt élőket képviselje. Tárgyaljon, egyeztessen, kompromisszumokat kössön, minden mozzanata kizárólag a rábízott 1,7 millió ember mindennapjairól és ne a saját politikai ambícióiról szóljon. Ennek azonban nyomát sem láttuk az elmúlt egy évben.

– Megsokasodtak viszont a városházi tanácsadók. Az egyik ilyen, Gyurcsány-párti munkatárs Kálmán Olga, akinek a munkájáról szinte semmit nem hallani, de havi egymilliót tesz zsebre.

– Ne színezzük, ezek nyilván politikai kifizetőhelyek. Azt várjuk – főként miután az elmúlt években folyamatosan ezt az elvárást hallhattuk az ellenzéktől –, hogy transzparens munka legyen a fővárosban. Ehhez képest a valódi teljesítmény alig érzékelhető, és nyoma sincs annak, hogy Karácsony Gergely demokratikus keretet adna a működésüknek. Kifelé mindig ezt mondja, de befelé nem így viselkedik. Ha csak a Szent István-szobor körüli eseményekre gondolunk, kiváló példáját láthatjuk annak, hogyan képzeli el a politizálást. Az alakuló közgyűlésen a frissen megválasztott főpolgármester felfüggesztette az előző közgyűlés döntését, és arról beszélt, hogy nem az a kérdés, hogy szobrot állítsanak a róla elnevezett parkban, hanem a szobor pontos helye és a zöldfelület védelme. Majd ezután nagyjából egy évvel később egy hosszú, pénzügyi tárgyú előterjesztésben, a tizenvalahanyadik oldalon lévő részletből kell kiszúrnunk, hogy elkülönítettek három és fél millió forintot az áthelyezendő Szent István-szobor nagyobb talapzatára a kispesti Templom térre. Sunyi, gyáva dolog ez, és semmi köze sincs ahhoz, amit hangoztatnak, a nyíltsághoz és az őszinteséghez. Terjesszék elő, hogy nem lehet az államalapító királynak szobra a belvárosban. Ez legalább egyenes beszéd lenne. Folyamatosan manipulálnak, és úgy terelgetik a médiaharcosaikat, hogy sose derüljön ki, valójában meztelen a király.

A teljes interjú IDE kattintva olvasható

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

„Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni” - ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!