2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Láng Zsolt: Cinikus a főváros viselkedése

Hír TV

2020. december 6., vasárnap 15:10

Cinikus, hogy a főpolgármester a nyertes céghez köthető Leisztinger Tamás korábbi élettársával, Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettessel vizsgáltatja ki a BKV buszbérlési botrányát - jelentette ki a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője. A BKV annak ellenére nem zárta ki a tenderből az offshore hátterű céget, hogy tudták, hogy egy darab alkalmazottja van és nincsenek se buszai, se referenciái.

Még az amerikai hitelminősítő intézet, a Moody’s szerint is van pénze a fővárosnak, így nem igazak Karácsony Gergely ezzel ellentétes állításai - jelentette ki a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Bayer showban. Fürjes Balázs kitért arra is, hogy miközben a főpolgármester rendszeresen az átláthatóságot hangoztatja, a BKV egy offshore céggel kötött buszbérleti szerződést.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt mondta korábban, hogy súlyosan szennyező buszok futnak Budapesten, ennek ellenére mégis ugyanilyen, Euró IV-es besorolású járművekre írt ki pályázatot a fővárosi BKV. Hogy aztán a tendert épp Tüttő Kata volt élettársához köthető offshore hátterű cég nyerje meg úgy, hogy egyetlen busszal sem rendelkeztek és a céget is néhány nappal a kiírás előtt hozták létre.

A botrány kirobbanása után a főpolgármester azzal mentegetőzött a Facebookon, hogy a BKV nem köt szerződést kétes hátterű céggel.

A BKV-nál már májusban tudtak arról, hogy kockázatos leszerződni a Leisztingerhez köthető céggel ugyanis az zavaros hátterű - erről már a Magyar Nemzet írt szombaton. A lap megszerezte a vállalat belső ellenőrzési főosztályának vizsgálatát, amelyben közepes biztonsági kockázatúnak nevezik a céget. A jelentésben azt írták: a CR-Facilities Zrt. tulajdonosi háttere ismeretlen, referenciái nincsenek és működéséről sincs információ. A jelentés azt is megállapította, hogy a Tüttő Kata volt élettársához köthető részvénytársaságot célzottan erre a közbeszerzésre egy olyan üzleti társaság hozta létre, amely valamilyen okból a háttérben akar maradni.

Kerestük a fővárost is, hogy ha tudtak a vizsgálati anyagról, akkor miért engedték leszerződni a BKV-t a céggel. Helyettük a közlekedési vállalat válaszolt: azt írták,

nem találták indokoltnak a részvénytársaság kizárását. Kifejtették, hogy amennyiben a bírálat során a közbeszerzési jogszabályokban előírtakon túl, merül fel egyéb aggály, az nem adhat okot az ajánlat érvénytelenítésére.

Cinikus, hogy a főpolgármester a nyertes céghez köthető Leisztinger Tamás korábbi élettársával, Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettessel vizsgáltatja ki az ügyet. Erről már a kormánypártok fővárosi frakcióvezetője beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Láng Zsolt hozzátette: a főpolgármester ellentmondásba került önmagával is, amikor azt mondta, hogy nem kötött szerződést offshore céggel, ugyanakkor az mégis kötbért fizet. Láng Zsolt szerint, ha nincs szerződés, akkor nem lehetne kötbér sem.

A Fürjes Balázzsal készült teljes interjút az este 9 órai hírek után láthatják a Bayer showban itt a Hír TV-n.

Hír TV