2022. 11. 28. Hétfő Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Külföldi használt autókkal üzletelő bűnszervezetre csaptak le

1,3 milliárdos áfacsalás-sorozatot leplezett le az adóhivatal. Két bűnszervezet külföldi használt autókkal üzletelt, az elkövetők akár 10 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

  • Külföldi használt autókkal üzletelő bűnszervezetre csaptak le

Cégláncolatok közbeiktatásával akarta az áfa megfizetését megkerülni az adóhatóság által leleplezett két bűnszervezet. A használt autókat illegálisan, strómanok nevére bejegyzett fiktív társaságokon keresztül próbálták behozni. A most felderített ügyletekben mintegy 2 ezer gépkocsi érintett.

A strómancégek lebuktatása érdekében az adóhatóságokkal a szakmai szervezetek is együttműködnek. „22 bűnszervezetet számoltunk fel 2016 és 2018 viszonylatában, akik ezen a területen, ezen a piacon hajtották végre tevékenységüket. Kiemelt céljuk volt az áfacsalás megvalósítása és ezáltal illegális előnyök megszerzése a kereskedelem területén” – közölte Zámbó Péter, a NAV bűnügyi főigazgató-helyettese.

A tapasztalatok szerint a legfertőzöttebb terület Budapest mellett Pest, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a használt autót vásárlóknak érdemes gyanút fogniuk, ha a járművet az eladók autómosóknál, benzinkutaknál akarják átadni. Szerintük érdemes utánanézni a kiszemelt kocsi előtörténetének is az adás-vétel előtt a nyilvános adatbázisokban.

„Nagyon sok esetben nagyon sok ember úgy vásárolja meg ezeket az autókat, hogy halvány fogalma sincs arról, hogy mit vesz, mi van a nagyon szépen lepolírozott, két-három darabból esetleg összehegesztett karosszéria alatt. A mi célunk az az, hogy felnőtt emberként, felnőtt embereknek olyan információkat szolgáltassunk, amelyek segítik az ő döntéshozatalukat” – mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke.

Az egyik autós érdekképviseleti szervezet szerint jó lenne, ha a gépkocsik nyilvános előtörténeti adatbázisában a biztosítótársaságok kártörténeti adatbázisa is elérhető lenne a vásárlók számára.

„Annyi szép szó van a magyar nyelvben az adócsalásra, hogy kicsiben, okosban, csúnyában megoldjuk mi magyarok és ebből bizonyos embereknek előnyük van, bizonyos embereknek jelentős hátrányuk van. Szeretném hogyha mindenki egyformán értelmezné azokat a jogszabályokat, amik mentén kereskedni lehet Magyarországon” – nyilatkozta Knezsik István, az Autós Életciklus Érdekképviseleti Nagykoalíció Egyesület elnöke.

A nemrég leleplezett két bűnszervezet ügyében egyébként az adóhatóság a házkutatások során mintegy 200 millió forintnyi vagyontárgyat zárolt. Két embert vettek őrizetbe és három embert hallgattak ki gyanúsítottként. Ha a bíróság elítéli őket, akár 10 év szabadságvesztést is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Életmentő kézikönyv szülőknek

Gyermekmentő kézikönyv szülőknek

A november végén megjelenő könyv teljes bevétele a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat munkáját segíti. https://gdehu.hit.gemius.pl/hitredir/id=zaqQBKr8d5j6Yqlm89ASGOV1ze.RbQL4gV5yIUAfKhj.y7/fastid=ngumqjseoqaosjbbpkdlokwalzlg/stparam=ubiidsqtio/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://mfb.hu/kik-vagyunk/szent-marton-gyermekmento-szolgalat-s2521?utm_source=hirtv_nyito&utm_medium=PR&utm_campaign=SZM_kezikonyv_2022

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!