2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Célpont 18:00

Belföld

Krisztus szenvedésére és halálára emlékezik az egyház

Nagypéntek van, a kereszténység Jézus Krisztus kereszthalálára emlékezik. A keresztény tanítás szerint Jézust keresztre feszítették, meghalt és eltemették, harmadnapra feltámadt; ezt ünneplik húsvétkor. A katolikus templomokban ezen a napon nem mutatnak be teljes szentmisét. A nagypénteki keresztúti szertartáson Jézus szenvedésének egyes állomásait idézik fel

  • Krisztus szenvedésére és halálára emlékezik az egyház

Jézus szenvedésének történetét mondják el azok a képek, amelyek minden katolikus templom falán ott vannak. Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztény hívők. Az ünnep lényege, hogy Jézus Krisztus az áldozatával fejezi ki szeretetét az emberek iránt, és szembeszáll a világ bűneivel.

Nagypéntek a legnagyobb gyásznap a vallásos ember számára és ezt a hagyományos világban nagyon komolyan vették - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató. Ilyenkor nem volt szabad sütni, főzni, a tüzet is kioltották.

A legnagyobb gyásznapnak tartották, és általában úgy gondolták, hogy semmiféle munkába nem jó ilyenkor fogni. És a nagypénteknek a szerencsétlenségét és a nagypénteknek a tragikumát kivetítették az összes pénteki napra, ami egyébként is böjti nap.

A katolikus templomokban ezen a napon nincs szentmise, a harangok sem szólnak húsvét vasárnapig. A hívek kereszt előtti hódolatra gyűlnek össze és passiót énekelnek. A protestáns egyházakban a nagypéntek a legnagyobb ünnep, az év egyetlen böjti napja.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Spanyol szövetségesének üzent Orbán Viktor

Spanyol szövetségesének üzent Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban vasárnap.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!