2021. 10. 27. Szerda Szabina napja
Jelenleg a TV-ben:

Sporthírek

Következik:

Hírek 08:00

Belföld

Közzétették az SZFE-filmet: Előre megtervezett volt a forradalom

Radikális baloldali akciónak szánták az egyetemfoglalást a szervezők – ez derül ki abból a korábban letiltásra került dokumentumfilmből, melyet a Gulyás Márton által vezetett Partizán stábja mutatott be a nagyközönségnek. A hallgatók párbeszédei arra is rámutattak, hogy semmilyen kompromisszumra nem törekedtek, blokádjukkal a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségét igyekezték provokálni, hogy reakció esetén áldozati szerepet ölthessenek magukra.

 

Már hónapokkal a tüntetések előtt készültek az egyetemfoglalásra a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói – ez derül ki a Hülye fiatalság címet viselő, a tiltakozó diákságot bemutató Youtube-filmből. Ez azért is fontos, mivel a tüntetéssorozat idején az egyetem hallgatói önkormányzata (HÖK) azt hangsúlyozta, hogy az általuk szervezett blokád spontán akció volt, amit egyébként a már szeptemberben nyilvánosságra került dokumentumok cáfoltak. Eszerint az akkori kommunikációs vezető körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája az volt, hogy megbukott a képviseleti demokrácia. Arra is fényt derült, hogy az augusztus végére megszervezett hallgatói blokádra a Soros György által támogatott baloldali aktivisták – például Misetics Bálint, Karácsony Gergely főtanácsadója és a filmet bemutató Gulyás Márton – képezték ki a hallgatókat.

A zavaros, értelmetlen mondatoktól és trágár kifejezésektől hemzsegő film továbbá egy beszélgetést megörökítő jelenettel is igazolja, hogy nem spontán akció történt: néhány héttel a tüntetések előtt arról konzultáltak a hallgatók, hogy

a kormány által bejelentett modellváltásban hol találhatnak fogást, miközben magát az alapítványi fenntartást és a költségvetés megduplázását helyesnek tartják.

A filmben a hallgatók azt is elismerik, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű sorosista szervezet segítette őket azzal, hogy jogi kereteket határoztak meg az egyetemfoglaláshoz.

Csernai Mihály, a HÖK nemrég leköszönt elnöke azt is problémának tartja, hogy nem tudják kellőképpen megszólítani a baloldali tömeget és hiányolta a tüntető hallgatókat segítő radikális mozgalmakat. Így egyértelművé válik, hogy – az általuk korábban hangoztatottakkal ellentétben – nem ideológiától mentes csoportosulásról van szó, hanem egy olyan baloldali szervezkedésről, amely kormánybuktatásra készült. Utóbbit erősíti meg a film egyik jelenete, ahol az egyik hallgató arról beszél, hogy

ez nem egy olyan ország, ahol a többség szimpátiáját el tudod nyerni […] viszont az, hogy te köss kompromisszumot, annak semmi értelme, tehát sértőnek kell lenni és kész […] De akkor mi értelme van? Az, hogy ha tudsz erőt demonstrálni vagy valami, tudsz fennakadást okozni.

Az elhangzottakból kiderül, hogy a forradalmat szervező hallgatók tudatosan ódzkodtak mindennemű tárgyalástól. Sőt, a hallgatók azt is megbeszélik, hogyan lehet úgy provokálni az egyetem vezetőségét, hogy az kvázi megtámadja a blokádszervezőket, ezzel kiemelve az áldozati szerepüket.

„Akik az egyetemünkre betörnek éppen, hogy átvegyék az uralmat, halottak!” – idézte nevetve az egyik beszédet az egyik, szervezkedésben aktívan részt vevő hallgató, miután kiszállt a liftből.

A film azt is megmutatta, hogy az SZFE akkori munkavállalói, Spilák Klára vagy Veszprémi Judit, az egyetem kommunikációs vezetői tevékenyen vettek részt az egyetemfoglalásban, sőt Enyedi Ildikó, az SZFE akkori osztályvezetője is elismerte Veiszer Alindának egy, a Telex által is szemlézett beszélgetésen, hogy ő is segített a hallgatói blokád szervezésében, majd az üzente: „az SZFE-ügynek nincs vége!”

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Luxusnyaralásra utazott Gyurcsány Ferenc és felesége

A Ripost értesülései szerint váratlanul Szardíniára utazott a Gyurcsány-házaspár. 2021. október 26.

Ingyenes lesz az influenza elleni oltás, novemberben tetőzhet a negyedik hullám

A koronavírus mellett hamarosan az influenza vírussal is meg kell küzdenie hazánknak. Az emberek többsége fontosnak érzi azt, hogy az influenza ellen is beoltassa magát. 2021. október 26.

Potápi: Kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte a nemzetpolitikát

Kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte a tavalyi és az idei nemzetpolitikát - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten. 2021. október 26.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!