2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Közpénzből kampányolt a Gyurcsány-párti polgármester

Elkaszálták Gyurcsány Ferenc budapesti polgármesterjelöltjét, a Karácsony Gergely vezette fővárosi lista második helyezettjét: Szaniszló Sándort és a DK-s vezetésű 18. kerületi önkormányzatot.

  • Közpénzből kampányolt a Gyurcsány-párti polgármester

Pestszentlőrinc–Pestszentimre Gyurcsány-párti vezetőjéről a Fővárosi Választási Bizottság megállapította, jogsértés történt, mert önkormányzati felületeken – kiadványon, óriásplakátokon keresztül – közpénzből futott a polgármestert népszerűsítő kampány.

„Frissítés: A Kúria (ez a harmadfok) viszont csütörtökre érdekes döntést hozott és a kifogást elutasította: állítják, valóban megtörtént a tiltott kampányfinanszírozás, de ezért nem a DK-s polgármester, Szaniszló a hibás. De nézzük, hogy jutottunk idáig!”

A választási bizottsághoz a kormánypártok polgármesterjelöltje, Ughy Attila fordult. A fideszes politikus előbb azt kifogásolta, hogy a 18. kerületben egy olyan kiadványt kezdtek el terjeszteni a lakosok között, amelynek címlapján Szaniszló Sándor látható kampányszlogenjével („Van jövőnk” – a szerk.), benne a regnáló, de lejáró mandátumú városvezető és az őt támogató, jelenleg valamilyen önkormányzati választott vagy egyéb tisztséget betöltő politikustársai által felvázolt jövőképek találhatóak.

A kiadvány szereplői egytől-egyig indulnak a június 9-i önkormányzati választásokon, a DK, a Jobbik–Konzervatívok, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek támogatásával; az újság impresszumából pedig kiderül,

hogy annak kiadója Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata.

Ughy panaszában világossá tette, a közhatalmat gyakorló önkormányzatnak egy választási kampányban, de különösen a helyi önkormányzati képviselők és vezetők választásakor meg kell őriznie a semlegességét és saját felületein, közpénzből jogszerűen nem népszerűsíthet egyetlen jelöltet vagy jelölő szervezetet, akkor sem, ha polgármesterjelöltként újra induló hivatalban lévő városvezetőről, vagy az egyéni képviselőjelöltként induló hivatalban lévő alpolgármesterről, tanácsnokról, önkormányzati képviselőről, részönkormányzati elnökről van szó.

A kormánypárti polgármesterjelölt arra kérte a választási bizottságot, tiltsák el a 18. kerületi önkormányzatot és Szaniszlót a további jogszabálysértéstől, illetve szabjanak ki bírságot az önkormányzattal szemben.

A Fővárosi Választási Bizottság határozatában ugyan úgy rendelkezett – megváltoztatva az elsőfokú határozatot, melyet a Helyi Választási Bizottság hozott –, hogy a „Van jövőnk” című kiadvány kampánytevékenységnek minősül, ezáltal megsértették a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés c) és e) pontjában foglalt,

jelöltek, jelölő szervezetek esélyegyenlőségére és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket,

valamint az önkormányzatot eltiltotta a további jogsértéstől, azonban a döntés nem jogerős, mert a kormánypártok fellebbeztek annak okán, hogy a testület nem szabott ki bírságot az önkormányzattal szemben.

A teljes cikket a Mandiner-hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!