2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Közösen tüntettek az ellenzéki pártok

Délelőtt civilek hídlezárással tiktakoztak Budapesten, majd délután az ellenzéki pártok tartottak közös demonstrációt a túlóratörvény és az ÁSZ-büntetések ellen. A Miniszterelnökség épülete előtt minden ellenzéki párt felvonult. A demonstrálók ezután a politikusok vezetésével a Lánchídon keresztül Állami Számvevőszék épülete elé vonultak, ahol további beszédek hangzottak el. A tüntetés hivatalosan este hét órakor véget ért.

A Magyar Tudományos Akadémia parkolójában gyülekeztek a tüntetők vasárnap reggel. A civil demonstrálók autókkal akarták lezárni a Lánchidat.

Bár a Facebookon több mint 900-an jelezték részvételi szándékukat, reggel egy tucatnyian vonultak fel a hídra. A civilek innen a Hősök terére mentek át, ide szerveztek gyülekezőt.

„öt, hat, hét, nyolc, kilenc, kilencven, meg az Olivér az ugye egy, 91.”

A rendőrség csak száz fő felett biztosította a vonulási útvonalat, a megfelelő létszám két óra előtt pár perccel gyűlt össze.

„Évértékelünk, évértékelünk.”

A demonstrálók ezután csatlakoztak az ellenzéki tüntetéshez a Várban.

„Orbán Viktor diktátor, Magyarország államformája pedig diktatúra.”

A Miniszterelnökség épülete előtt minden ellenzéki párt felvonult, és arról beszéltek, hogy szerintük mi maradt ki az évértékelőből.

„Arról is beszélt ez az ember, hogy mostantól teljes lesz az óvodai meg a bölcsődei szolgáltatás. Tetszettek volna nem leállítani 2010-től a Gyurcsány kormány által megindított óvoda- és bölcsődeépítési programot, most előrébb lennénk. Szóval szégyen gyalázat, ez az ember ne hirdessen itt meg semmit, hanem takarodjon el” – mondta Gréczi. 

A színpadra a sorozatos antiszemita és rasszista botrányai ellenére a Jobbik képviselőjét is maguk mellé engedték a pártok. Jakab Péter az ÁSZ Jobbikra kirótt büntetése miatt emelt szót.

„Ebben az országban 2010 óta stadionon kívül egyvalami épült, őfelsége királysága, őfelsége királysága, ahol az udvaroncoknak luxusrepülők járnak milliárdokért, az ellenzéknek pedig milliárdos ász büntetés” – mondta Jakab. 

 A liberális Bősz Anett korábban még fel is jelentette a jobbikos Szávay Istvánt közösség tagja elleni erőszak miatt, most mégis a Jobbikkal egy színpadra állt és összefogásra buzdított.

„Azt mondják, hogy az ellenzéket Orbán Viktor gyűlölete tartja össze de ez nem igaz, az tart bennünket össze, hogy közösen aggódunk ezért a hazáért.” 

A két volt LMP-s politikus, Szél Bernadett és Hadházy Ákos együtt állt a színpadra. Az LMP volt társelnöke szintén összefogást sürgetett.

„Ez a rendszer akkor fog megremegni, ha ezek a pártzászlók együtt lesznek, és ha mindenki ahol van, kimondja, amit gondol.”

Szél Bernadett azt is világossá tette, hogy a továbbiakban sem fogják betartani az Országgyűlés szabályait. A beszédek után a képviselők közösen énekeltek a színpadon.

A demonstrálók ezután a politikusok vezetésével a Lánchídon keresztül az Állami Számvevőszék épülete elé vonultak, ahol további beszédek hangzottak el. Az ellenzéki képviselők a tüntetés végén „Fidesz pártszékház” feliratokat ragasztottak az ÁSZ épületére. Bár a tüntetők azt tervezték, hogy éjfélig fenntartják a Lánchíd blokádját, de a hídhoz már csak pár tucat ember indult el. A lánchídon egyébként este már csak turisták sétálgattak és fotózkodtak, így a rendőrség este kilenc óra előtt megindította a forgalmat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!