2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd

Hír TV

2019. február 25., hétfő 13:43, frissítve: hétfő 16:36

Megkezdte európai parlamenti választási kampányát az MSZP – jelentette be a párt elnöke. Tóth Bertalan elmondta: közös listát állítanak a Párbeszéddel, amit a héten véglegesítenek. Arra a kérdésre, hogy a minipárt képviselője megelőzheti-e Szanyi Tibort, a listán a szocialisták első embere kitérő választ adott.

Bemutatta európai parlamenti választási programját az MSZP. A lista legfiatalabb tagja, a kormányellenes tüntetések visszatérő alakja, Kálló Dániel, aki a Független Diákparlament nevű szervezet képviselője.

A lista harmadik helyét kapta meg Szanyi Tibor. A politikus 2014-ben még az első helyen szerepelt. „Ez a program nem önmagában van, ez a program illeszkedik, sőt része annak a bizonyos programgyűjteménynek, amit az európai szocialisták pártja múlt héten Madridban fogadott el, és amely program élén Frans Timmermans áll” – mondta Szanyi Tibor.

Ujhelyi István kapta a listán a második helyet. Első helyen pedig a szocialisták elnöke, frakcióvezetője Tóth Bertalan áll, csakhogy ő már a párt kongresszusán is közölte: nem fogja átvenni mandátumát.

„Ez egy szimbolikus döntés volt, személyes is és a párt részéről is. Azt fejezi ki, hogy tudjuk, mi az európai parlamenti választás tétje, én személyesen is tudom” – mondta a pártvezető.

A lista és a sorrend azonban nem végleges. Az MSZP és a Párbeszéd összehangoltan akar indulni. Sajtóinformációk szerint a minipárt zsarolja a szocialistákat és furcsa kérésekkel állt elő. Azt szeretnék, ha politikusuk Jávor Benedek megkapná a harmadik helyet amivel, így megelőzné Szanyi Tibort.

„A sajtóértesülésre én csak a Hír TV-t tudnám idézni, az számomra nem sajtóértesülés. Folynak a tárgyalások, hogy mondtam ezen a héten pontot teszünk a végére. Olyan méltányos megoldás lesz, ami azt a célt szolgálja, hogy minél több európai párti képviselő legyen az Európai Parlamentben” – tette hozzá Tóth Bertalan.

A szocilisták elnöke hozzátette: bár szerették volna, de a többi ellenzéki párttal már nem lát esélyt a közös listára.

Fidesz: A bevándorláspárti erőket fogják szolgálni

A szocialisták európai parlamenti képviselőjelöltjei eddig is minden brüsszeli bevándorláspárti tervet megszavaztak, és ezután is a bevándorláspárti erőket akarják szolgálni – reagált az MSZP EP-képviselőjelöltjeinek sajtótájékoztatójára a Fidesz. Közleményükben hozzáteszik: Magyarországnak azonban olyan képviselőkre van szüksége, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben, és nem Brüsszelt Magyarországon.