2019. augusztus 24.,
szombat, Bertalan napja

Közös ellenzéki EP-listát sürgetnek a Liberálisok

Hír TV

2019. április 2., kedd 22:01

Közös ellenzéki EP-listát sürgetnek a Liberálisok, ám nem kérnek befutó helyet. Korábban egyébként az ellenzéki pártok már kijelentették - külön listával indulnak a májusi európai parlamenti választáson. A Fidesz szerint a Liberálisoknak valószínűleg ez az egyetlen esélyük, hogy európai parlamenti mandátumhoz jussanak – ezért sürgetik.

Az ellenzéki közös lista régi vágya a szocialistáknak, már 2004-ben is felmerült az igény.

Medgyessy Péter akkori miniszterelnök a közös EP-listát az olimpiai részvételhez, a nemzeti válogatotthoz hasonlította – akkor is elbukott.

A választás előtt csaknem két hónappal most újra előkerült a régi ötlet – most viszont a még parlamenti frakcióval sem rendelkező Liberálisoktól. Lengyel mintára közös ellenzéki, demokrata, EU-párti választási listát sürgetnek, hogy egyetlen ellenzéki szavazat se landoljon a Fidesznél.

A szocialisták továbbra is nyitottak az együttműködésre. Az LMP viszont megkésettnek tartja a liberálisok ötletét.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képvsielője hozzátette ugyanakkor: ők minden olyan kezdeményezést megfontolnak, amely hatékonyabbá teheti Magyarország képviseletét az unióban.

Jobbik továbbra is értelmetlennek tartja az összellenzéki összefogást az EP választáson.

A Fidesz frakcióvezetője viszont azt tanácsolja az ellenzéki pártoknak, hogy az összefogás minden formáját próbálják ki. Kocsis Máté szerint a liberálisoknak valószínűleg ez az egyetlen esélyük, hogy európai parlamenti mandátumhoz jussanak – ezért sürgetik az összefogást.

Hír TV