2022. 08. 08. Hétfő László napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Háború Ukrajnában 04:40

Belföld

Közös digitális nyílt napot tartott az ítélőtábla és törvényszék Pécsett

A dolgozók megismerkedhetek az utóbbi évek bírósági digitális fejlesztéseivel, az elektronikus ügyintézési szolgáltatásokkal és a további elektronizálási tervekkel.

A digitális bíróság nyílt napján részt vett a Hír TV is, és felvételt készített a beszédfelismerő program használatáról. Ennek a programnak a segítségével az elhangzottak azonnal írásban is megjelennek a monitoron.

„Nagy segítséget nyújt az ítéletek szerkesztésében, hiszen a bírák jobbára a kazettás magnóra diktáltak és úgy küldték el a szöveget a leírónak, aki azt számítógéppel, szövegszerkesztővel megszerkesztette. A jövőben pedig a bírók egyedül le tudják diktálni a szöveget, amit automatikusan a szövegfelismerő program, a beszédfelismerő program felismer, és maguk tudják tovább szerkeszteni” – magyarázta a működését Tóth Sándor, az ítélőszék sajtósa.

Az egyik tárgyalóban olyan videó- és hangrendszert alakítottak ki, amely segítségével, lényegesen könnyebb és gyorsabb lesz a tárgyalások menete. 72 ilyen terem már van az országban, de jövő augusztusig még 112-őt, 2020 végéig pedig további 900-at szerelnek fel.

„Lehetővé válik a gyermek és fiatalkorúak, illetőleg a védett személyek biztonságos meghallgatása többek között, illetőleg a tanuk meghallgatására sor kerülhet úgy is, hogy egy egyszerű példával szemléltetve, egy debreceni lakos tanúnak nem kell egy Pécsre kitűzött tárgyaláson személyesen megjelennie, hanem ezen a távmeghallgató rendszeren keresztül történik az ő kihallgatása” – ismertette Barkaszi Attila, a törvényszék szóvivője.

A bírósági igazgatás teljes elektronizálásának célja, hogy az ügyfelek akár 24 órában, személyes megjelenés nélkül, gyorsan olyan információkhoz juthassanak, amely érinti őket.

„Célja az adminisztratív terhek csökkentésére irányul. Egyrészt a bíróság–ügyfél, valamint a bíróság–bíróság relációjában, tehát az ügyfelek gyorsabban és olcsóbban intézhessék ügyeiket. A bíróságokon pedig csökkenjenek az adminisztratív terhek és így hatékonyabb munkamenet legyen biztosítható” – emelte ki Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke.

Az ország valamennyi törvényszékén és ítélőtábláján ezekben a hetekben mutatják be a projektet.

 „A digitális világot nem célként, hanem eszközként értelmezem. Annak elmaradhatatlan eszközeként, melynek bírói életem során mindig is törekedtem. A magas színvonalú, magas szakmai színvonalú ítélkezés kiszolgálójaként. Ez a digitális világ tehát nem alapja, hanem háttere a tevékenységemnek” – nyilatkozta Turi Tamás, a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke.

A projekt teljes költsége 2 és fél milliárd forint, amit teljes egészében az unió támogat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!