2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Közel félmilliárdos bírságot szabott ki eddig a Nébih

A jövőben is kiemelten ellenőrzik az élelmiszer-előállító vállalkozásokat – jelentette be Zsigó Róbert. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára szerint ezzel a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekeit védik. A Nébih munkatársai a múlt héten mintegy 160 tonnányi sajtkészítményt vontak ki a forgalomból.

Bogarak, penész és több éve lejárt sajtok – ez a látvány fogadta egy hete a Nébih munkatársait egy razzia során. A sajtfeldolgozó a lejárt termékeket hőkezelés után újra felhasználta. A boltok polcairól több terméket is le kellett venni. „Ha nagy problémát látunk egy termék bevizsgáltatása kapcsán, amely esetlegesen problémás lehet a fogyasztók számára, nyilvánvalóan azonnal lépünk és bevonjuk azokat az áruházunk valamennyi polcáról, és elzárva, elkülönítve tároljuk” – mondta Fodor Attila, a CBA üzletlánc kommunikációs igazgatója.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt ügyek igazgatósága két éve razziázik, több esetben társhatóságokkal, például a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen. „Két év alatt több mint hatszáz ellenőrzést végeztünk, ennek eredményeképpen több mint 1500 tonna terméket kellett lefoglalnunk és megsemmisítenünk. A kiszabott bírság összege 530 millió forint felett van, ami ennél is fontosabb viszont, az az, hogy ezzel az intézkedéssorozattal 8,5 milliárd forint áfa- és adóelkerülést sikerült megakadályoznunk” – hangsúlyozta Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője.

Az eddigi akciók során kiemelt figyelmet fordítottak a tojásra, a tejtermékekre, valamint a zöldségekre és gyümölcsökre is, de a borokat is vizsgálta a hivatal. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára szerint az ellenőrzésekkel nemcsak a fogyasztókat védik, hanem a tisztességes vállalkozásokat is. „Nem arról van szó, hogy »vegzálják« a vállalkozásokat, hanem azokat a vállalkozásokat tudjuk lefülelni, akik nem tartják be a megfelelő jogaszályokat, higiéniai szabályokat, és ezzel olyan termékek kerülnek a boltokba, amelyek egészségre károsak. A múlt héten egy sajtüzemben történt ilyen ellenőrzés, lefoglalás, most egy tésztagyárban, tehát nagyon fontos, hogy ezeket ki tudjuk szűrni. Ez amellett, hogy a fogyasztók érdekeit szolgálja, a tisztességes vállalkozók érdekeit is szolgálja” – mondta Zsigó Róbert.

Az egyik hazai élelmiszer-üzletlánc a jövőben belső ellenőrzéseket is végez. Fodor Attila szerint a legtöbb esetben a töltősúllyal van probléma, de sokszor az összetevők sem megfelelőek.

A problémás termékeket az üzletek leveszik a polcról, megsemmisítését pedig vagy a gyártó, vagy pedig az üzletlánc végzi el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!