2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Közalkalmazotti státuszba kerülhetnek az orvosok

A hónap végéig költségvetési intézménnyé alakulnak vissza a gazdasági társaságként működő kórházak, fenntartójuk pedig az állam lesz a többi kórházhoz hasonlóan. Az érintett 28 intézmény 18 ezer dolgozója közalkalmazott lesz. A törvényjavaslat garantálja, hogy fizetésük nem lehet kevesebb eddigi bérüknél. A kórházszövetség elnöke szerint előnyösebb, ha egy kórház költségvetési intézményként működik. A kormány szerint a céges működtetési forma nem tette hatékonyabbá és színvonalasabbá az ellátást.

A veresegyházi Misszió Egészségügyi Központot egykor az irányított betegellátás modellintézményének szánták. Nonprofit kft.-ként működött. A 87 dolgozó közalkalmazott lesz.

„Költségmegtakarítást fog jelenteni, mert iparűzési adó és társasági adó sújtja a gazdasági társaságot, de nem fogja a költségvetési szervet – fogalmazott a Misszió Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Ez 6 milliós megtakarítást fog jelenteni. A nyugdíjaskérdés nehézkesebb kérdés, mert hét kollégánkat fogja érinteni, mind az egészségügyi, mind a gazdasági, mind az ügyviteli területet sújtja – tette hozzá Jobban Eszter.

A kiskunhalasi kórház a szocialista kormányzás idején a Hospinvest-birodalomhoz tartozott. A magáncég 2009-es csődje óta az önkormányzat nonprofit kft.-je üzemelteti.

„Amit szükségesnek látok a gazdálkodásban, a minimumfeltételeknek a beépülése, ezek olyan kemény feltételek, ami a jövőben, ami a mi vonatkozásunkban több mint 100 ember felvételét jelenti – közölte a Semmelweis Halasi Kórház Nonprofit Kft. főigazgatója. – Ez éves szinten 200 milliós többletterhet jelent a gazdálkodásunkban, ezt nem lehet kigazdálkodni. A másik része az országos, hogy az ellátás finanszírozása olyan mértékben van elmaradva a valós piaci finanszírozástól, ami által kódolva van az, hogy eladósodik az intézmény" – mondta Romhányi Zoltán.

Gazdasági társaság üzemelteti a Veszprém megyei kórházat is, amelynek főigazgatója a Magyar Kórházszövetség elnöke.

„Központi juttatásokhoz, adósságrendezéshez nehezebben jutottak ezek az intézmények, ezért összességében azt mondhatjuk, hogy a mérleg két serpenyőjébe belerakjuk az előnyöket és a hátrányokat, akkor jelen pillanatban a költségvetési intézmény az előnyösebb forma – fogalmazott Rácz Jenő, hozzátéve: arról nem is beszélve, hogy a munkavállalókat a gazdasági társaságban a Munka törvénykönyve szabályozza, míg a költségvetési intézmények esetében a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény nagyobb védelme illeti meg.”

Összesen 28 gazdasági társaságként működő kórház alakul vissza költségvetési intézménnyé. Fenntartójuk ugyanúgy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet lesz, mint a többi kórházé. A feladatokat a GYEMSZI a törvényjavaslat szerint március 31-éig veszi át.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!