2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia 03:00

Belföld

Köves Slomó: Különösen veszélyes a Jobbikkal való összefogás

A rasszizmust elítélő pártok öszeállása az „eredendően a rasszizmus, a cigánygyűlölet és antiszemitizmus programjára alapított” politikai tömörülésssel „azt üzenheti, hogy a hatalom megszerzése érdekében még az antiszemitizmussal is elnézőnek lehet lenni” – nyilatkozta az EMIH vezető rabbija a Magyar Nemzetnek.

  • Köves Slomó: Különösen veszélyes a Jobbikkal való összefogás

Reagált az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija Mesterházy Attila és Gyöngyösi Márton szerdai, a Neokohn című portálon megjelent, . Mint ismert, Gyöngyösi akkoriban egy később tömegtüntetést kiváltó parlamenti felszólalásában azt szorgalmazta, hogy a kormány mérje fel „az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.”

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a tüntetés nyolcadik évfordulójának apropóján a Neokohn megkereste az akkor felszólaló Mesterházy Attillát, aki abban az időben az MSZP elnöke volt, valamint magát Gyöngyösi Mártont is.

Mesterházy lényegében azzal magyarázta a Jobbik politikai karanténból való kikerülését, és a baloldali közösségbe való teljes befogadását, hogy a párt szerinte már megváltozott. Gyöngyösi Márton pedig továbbra is azzal védekezett, hogy szavait kiragadták a kontextusból.

A Magyar Nemzet megkereste Köves Slomót, hogy megtudakolja, elfogadhatónak tarja-e a szocialista és a jobbikos politikus mostani magyarázatait. Az EMIH vezető rabbijának válaszát a lap változtatás nélkül közölte:

„A párt kommunikációja az elmúlt években jelentősen megváltozott, de nem lehet elfeledkezni arról, hogy a Jobbik eredendően a rasszizmus, a cigánygyűlölet és antiszemitizmus programjára alapított politikai tömörülés. A Jobbik brand sokak számára még ma is összekapcsolódik ezekkel az eszmékkel, ami valószínűleg akkor is így lenne, ha a párt nyíltan megtagadta volna saját múltját, de ez

az elhatárolódás sem a szavak, sem a tettek szintjén nem volt egyértelmű.

Jelentős támogatottsággal rendelkező – és a rasszizmust egyébként elítélő – pártok összefogása, közös fellépése a Jobbikkal azért különösen veszélyes, mert sok szavazó fejében észrevétlenül is legitimálhatja a rasszizmust,

azt üzenheti, hogy a hatalom megszerzése érdekében még az antiszemitizmussal is elnézőnek lehet lenni.”

 

Magyar Nemzet

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!