2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Köves Slomó: A holokauszt mindenki ügye

Jövőre megnyílik a Sorsok Háza. A holokauszt emlékhely tulajdonosa a zsidó közösség lesz. Az emlékközpont befejezéséhez a kormány további 2 milliárdot különített el.

  • Köves Slomó: A holokauszt mindenki ügye

Kormányzati tervek szerint 2014 áprilisában kellett volna átadni a Sorsok Házát. Belülről azonban most is üres.

Lázár János, korábbi miniszterelnökséget vezető miniszter még 2015-ben állíttatta le a beruházást, a Mazsihisz tiltakozására. A zsidó szervezet a koncepcióban azt kifogásolta, hogy nem derül ki belőle semmi. Lázár János akkor úgy fogalmazott: a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmával a magyarországi zsidó közösségek is egyetértenek.

„A magyar kormány határozott szándéka, hogy 2019-ben, a Holokauszt 75. évfordulóján méltóképpen emlékezzünk közös nemzeti tragédiánkra, ezért a jövő évben a Sorsok Háza Múzeum megnyitja kapuit a látogatók előtt” – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A kormánydöntés arról is rendelkezik, hogy a józsefvárosi pályaudvaron kialakított holokauszt emlékhely tulajdonosa a zsidó közösség lesz. A Sorsok Házát a kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel valamint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködve alakítja ki.

„Az emlékezés kötelessége abból a felelősségből is származik, hogy a magyar állam képtelen volt arra, hogy megvédje saját polgárainak emberi méltóságát vagy akár csak életét, sőt a közszolgák soraiban is sokan voltak, akik szóval cselekedettel vagy mulasztással társ tettesekké váltak e bűnökben” – fogalmazott a miniszter.

A holokauszt mindenki ügye, így fontos, hogy minél többet halljanak róla azok is, akiket nem érint személyesen - mondta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség egyik alapítója.

„A Holokauszt nem egy zsidó ügy, nem csak egy zsidó ügy, a Holokauszt egy össztársadalmi ügy, a Holokauszt egy az emberi morál, az emberi lélek legmélyebb bugyrait megérintő téma, egy olyan ügy, amiből a személyes érintettségtől függetlenül mindenkinek lehet és van tanulnivalója” – jelentette ki Köves Slomó.

Az emlékközpont a holokauszt gyermek áldozatainak és azoknak állít emléket, akik tevékenyen részt vállaltak a zsidó emberek megmentésében. A múzeum 7,5 milliárd forintból valósult meg. Befejezéséhez a kormány további 2 milliárdot különített el.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!