2021. január 17.,
vasárnap, Antal, Antónia napja

Kovács Zoltán: A szakszervezetek is beszálltak az EP-kampányba

Hír TV

2019. február 26., kedd 21:22, frissítve: kedd 22:39

Sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta: sajnálattal látja, hogy bizonyos szakszervezetek beszálltak az EP kampányba.

Több ezren csatlakozhatnak a március 14-ére meghirdetett országos közszolgálati sztrájkhoz a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint.

Nem nélkülözhető a kormányzati tárgyalás ebben az ügyben, mert anélkül, hogy egy bérfelzárkóztatási programban komolyan gondolkodna a kormány maradt az ágazatonkénti vertikális megoldás, ami nem vezet semmire. Itt horizontálisan szükséges jelentőset előre lépni, ha nem akarjuk azt, hogy kiürüljön az ország és a fiatalok elmenjenek külföldre – mondta Boros Péterné az MKKSZ elnöke. 

Boros Péterné felhívta a figyelmet: a közigazgatás területén csak ott lehet sztrájkolni, ahol szakszervezet működik, és csak akkor, ha a dolgozók több mint fele csatlakozik. Hozzátette a munkabeszüntetés törvényes lesz. Mindhárom ágazat közös követelése, hogy a nyugdíjasok a nyugdíjuk megtartása mellett dolgozhassanak a közszférában, a túlóratörvény visszavonása, továbbá a Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal létrehozása.

Kovács Zoltán szereptévesztésként értékelte a sztrájkot. A közszolgálatban dolgozók esetében az elmúlt években több olyan életpálya programot, béremelési, jövedelem növelési programot indítottunk, mely pontosan abból indul ki, hogy ellentétben a 2010 előtti kormányokkal mi a közszolgálatban dolgozókat meg szeretnénk becsülni. Ezért kezdtük a tanárokkal, folytattuk a fegyveres testületek dolgozóival, az egészségügyben dolgozókkal azokat a programokat, amelyek közép és hosszú távon is kiszámíthatóvá teszik ezeknek a területeknek a működését – nyilatkozta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Elmondta: sajnálattal látja, hogy bizonyos szakszervezetek beszálltak az EP-kampányba.