2022. 10. 01. Szombat Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 22:50

Belföld

Kovács Zoltán: A fizikai, az élőerős és a jogi határzár kezelni tudja a következő időszak migrációs kihívásait

A fizikai, az élőerős és a jogi határzár kezelni tudja a következő időszak migrációs kihívásait, de ha további intézkedésekre van szükség, a kormány készen áll a szükséges lépésekre - jelentett ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjúban.

  • Kovács Zoltán: A fizikai, az élőerős és a jogi határzár kezelni tudja a következő időszak migrációs kihívásait

Hangoztatta, hogy Európa nyugati része még "mindig arra törekszik, hogy elfedje a valóságot", pedig a régi uniós tagállamok jó részében már harminc-negyven éve létező jelenség a bevándorlás, és kevert társadalmak alakultak ki, ami azonban korántsem sikertörténet.

Ráadásul a gazdasági migránsok zöme oda is illegálisan érkezett. "Ebben a szituációban kénytelen ma szembesülni Európa a kőkemény valósággal, azzal, hogy százezrek próbálják áttörni az unió külső határait Törökország és a Földközi-tenger felől" - emelte ki Kovács Zoltán.

Úgy ítélte meg, hogy "a jelenlegi helyzet a tehetetlenség és a döntésképtelenség miatt alakult ki", és Magyarország "hiába tett megoldási javaslatokat, gyakorlatilag nem történt semmi".

Mint mondta, Brüsszel továbbra is összeurópai megoldásban gondolkodik, "átvennék a migrációs, illetve a menekültügyi politika kezelését". Úgy ítélte meg, hogy "ez nyilvánvalóan nem fog működni, a szuverenitást sértő centralizációt a tagállamok többsége sem támogatja, miközben a nemzetállami megoldás hatékonyságára éppen hazánk, illetve a visegrádi négyek adtak jó példát".

Az államtitkár külön veszélyforrásnak nevezte, hogy "a probléma brüsszeli kezelése egyre inkább elcsúszik az NGO-k felé. Ezek a legitimációs deficittel küzdő nemzetközi szervezetek ugyanis nem megállítani, legfeljebb menedzselni akarják a szerintük alapvetően jó folyamatot."

Kovács Zoltán úgy ítélte meg, hogy a tranzitzónák kiépítése és a határvédelem terén csupán látszatintézkedések történtek. "Például a Frontex létszámát ezerötszáz fővel növelték, miközben csak a görögök most tízezer embert kérnek. Ami még ennél is nagyobb gond: azt sem értették meg, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol a probléma van. Nem behozni a bajt Európába. Normalizálni kellene a helyzetet Szíriában, Líbiában és a többi válságrégióban" - hangoztatta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!