2020. január 28.,
kedd, Károly, Karola napja

Kósa: Az ellenzék állításainak 95 százaléka hazugság

Hír TV

2018. december 11., kedd 20:33, frissítve: szerda 10:59

Délután megtartották a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény záróvitáját. Az egyik előterjesztő, Kósa Lajos szerint a kritikák döntő többsége hazugság. Az ellenzék szerint viszont a kormány állít valótlanságot, amikor azt mondják, hogy a javaslat önkéntes alapon adna lehetőséget a túlmunkára.

A személyeskedésektől sem volt mentes a túlóratörvény keddi záróvitája. Az ellenzék az egyik előterjesztőt, Kósa Lajost támadta, valamint azt hangoztatta, hogy a munka törvénykönyvének tervezett módosítása valójában a munkaerőhiányra adott kényszerű válasz. „Ez nem törvényalkotás, hanem jogszabályon keresztül elkövetett merénylet. Önöknek az az egyetlen célja, hogy kizsigereljék a munkavállalókat, mert tönkretették az oktatást, mert elüldözték a fiatalokat, és nem tudják másképp fönntartani az önökkel szoros baráti és üzleti kapcsolatban álló külföldi és hazai vállalkozások munkaerő szükségletét” – mondta Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője.

A szocialisták szerint a fideszesek titkos paktumot kötöttek a multikkal és a nagytőkével.  „Önöknek futkos a hideg a hátukon, amikor meghallják azt a szót, hogy munkás, amikor meghallják azt a szót, hogy szakszervezet. Kibújt a jobboldali szög a zsákból. Önök zsigerből utálják a munkásembereket, zsigerből utálják a szakszervezeteket, mert ilyen az értékrendszerük. Hogyan fordul az elő, hogy a miniszterelnök ma kijelenti, hogy a munkások oldalán áll, önök meg egy ilyen törvényt akarnak megszavaztatni a parlamenttel” – így Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

A Párbeszéd képviselője az ügyben készült közvéleménykutatást idézte. „Kósa úr! Hogy van az, hogy maga szerint ez a törvény nem is arról szól, amiről az ellenzék beszél, amiről a szakszervezetek, az emberek beszélnek, hanem ez valami hatalmas jótétemény a néppel. Méret van akkor az, hogy 100 emberből 83 elutasítja ezt a törvényt” – tette fel a kérdést Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Kósa Lajos a vitában elhangzottakra reagálva hangsúlyozta: a törvény nem kötelezettséget, hanem lehetőséget fog adni a munkavállalóknak. Az ellenzék által megfogalmazott állítások „95 százaléka hazugság" a kormánypárti politikus szerint.

„Csak akkor lehet ezzel élni, ha a kollektív szerződés, vagy az üzemi tanács megegyezik a munkaadóval az elszámolási időkeretről. Tehát a szakszervezetek kezébe is adunk valamit, szemben azzal, amit ön mond, és a munkavállalók kezébe is. Mi egyszerűen csak lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy a teljes munka világát tekintve 500 ezer embert érint az, hogy ők alkupozícióban mondhassák azt, hogy jó” – hangsúlyozta a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az levezető elnök többször is megszakította a vitát a személyeskedő hangvétel és bekiabálások miatt.