2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Belföld

Kósa: Az ellenzék állításainak 95 százaléka hazugság

Délután megtartották a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény záróvitáját. Az egyik előterjesztő, Kósa Lajos szerint a kritikák döntő többsége hazugság. Az ellenzék szerint viszont a kormány állít valótlanságot, amikor azt mondják, hogy a javaslat önkéntes alapon adna lehetőséget a túlmunkára.

  • Kósa: Az ellenzék állításainak 95 százaléka hazugság

A személyeskedésektől sem volt mentes a túlóratörvény keddi záróvitája. Az ellenzék az egyik előterjesztőt, Kósa Lajost támadta, valamint azt hangoztatta, hogy a munka törvénykönyvének tervezett módosítása valójában a munkaerőhiányra adott kényszerű válasz. „Ez nem törvényalkotás, hanem jogszabályon keresztül elkövetett merénylet. Önöknek az az egyetlen célja, hogy kizsigereljék a munkavállalókat, mert tönkretették az oktatást, mert elüldözték a fiatalokat, és nem tudják másképp fönntartani az önökkel szoros baráti és üzleti kapcsolatban álló külföldi és hazai vállalkozások munkaerő szükségletét” – mondta Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője.

A szocialisták szerint a fideszesek titkos paktumot kötöttek a multikkal és a nagytőkével.  „Önöknek futkos a hideg a hátukon, amikor meghallják azt a szót, hogy munkás, amikor meghallják azt a szót, hogy szakszervezet. Kibújt a jobboldali szög a zsákból. Önök zsigerből utálják a munkásembereket, zsigerből utálják a szakszervezeteket, mert ilyen az értékrendszerük. Hogyan fordul az elő, hogy a miniszterelnök ma kijelenti, hogy a munkások oldalán áll, önök meg egy ilyen törvényt akarnak megszavaztatni a parlamenttel” – így Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

A Párbeszéd képviselője az ügyben készült közvéleménykutatást idézte. „Kósa úr! Hogy van az, hogy maga szerint ez a törvény nem is arról szól, amiről az ellenzék beszél, amiről a szakszervezetek, az emberek beszélnek, hanem ez valami hatalmas jótétemény a néppel. Méret van akkor az, hogy 100 emberből 83 elutasítja ezt a törvényt” – tette fel a kérdést Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Kósa Lajos a vitában elhangzottakra reagálva hangsúlyozta: a törvény nem kötelezettséget, hanem lehetőséget fog adni a munkavállalóknak. Az ellenzék által megfogalmazott állítások „95 százaléka hazugság" a kormánypárti politikus szerint.

„Csak akkor lehet ezzel élni, ha a kollektív szerződés, vagy az üzemi tanács megegyezik a munkaadóval az elszámolási időkeretről. Tehát a szakszervezetek kezébe is adunk valamit, szemben azzal, amit ön mond, és a munkavállalók kezébe is. Mi egyszerűen csak lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy a teljes munka világát tekintve 500 ezer embert érint az, hogy ők alkupozícióban mondhassák azt, hogy jó” – hangsúlyozta a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az levezető elnök többször is megszakította a vitát a személyeskedő hangvétel és bekiabálások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!