2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Belföld

Korrupciógyanús esetekről hallgat az egri önkormányzat + videó

Menekül a kérdések elől Eger polgármestere. A helyi parkolóház eladása és egy történelmi ház felújítása kapcsán került korrupciógyanúba Mirkóczki Ádám. Előbbi esetében már eljárás is indult a város vezetője ellen, amihez további bizonyítékokat nyújtott be a Városgazdálkodási Bizottság.

  • Korrupciógyanús esetekről hallgat az egri önkormányzat + videó

Korrupciógyanús esetről tárgyalt az egri Városgazdálkodási Bizottság. A Katona téren található parkolóházat az önkormányzat jutányos áron megvehette volna. Ám az értékes ingatlan megszerzése helyett inkább lemondott szerződésben garantált elővásárlási jogáról. A bizottság a Vagyongazdálkodási Iroda vezetőjét, Juhász Évát kérdezte volna erről, aki azonban már az ülés elején távozott.

A bizottság azt tárta fel, hogy Mirkóczki Ádám, Eger baloldali polgármestere a jogkörét túllépve mondott le a Katona téri parkolóházról. A csaknem 800 millió forint piaci értékű ingatlan vételi jogát egyoldalú polgármesteri nyilatkozattal ingyen átadták egy cégnek.

"Érthetetlenül állunk az előtt, hogy az önkormányzat milyen magatartást, vagy hogy... Az önkormányzat milyen okoknál fogva viselkedik így, ahogy viselkedik. Egyrészt nem tartja be a szerződést, másrészt Eger város érdekei ellen tevékenykedik vagy cselekszik azzal, hogy nem vásárolta meg ezt az ingatlant akkor, amikor erre lehetősége nyílt fél áron" -  mondta Saxinger Balázs, az Agria Parkoló Kft. ügyvezetője. 

A bizottság döntéséről a parkolóházat üzemeltető cég vezetője beszélt a HírTV-nek. Szűcs Tamás elmondta: 2023 óta zajlik nyomozás hűtlen kezelés gyanúja miatt.

"Tekintettel a folyamatban lévő nyomozásra azt gondolom, hogy e tárgyban a rendőrhatóság, a nyomozóhatóság, az ügyészség, majd a bíróság feladata lesz a bizonyítási eljárás. Jelen pillanatban a rendelkezésre álló dokumentumok alapján én több visszaélésre okot adó körülményt, illetve gyanút, ezt megalapozó gyanút is látok a dokumentumban." -  fogalmazott az EVAT Zrt. vezérigazgatója, Szűcs Tamás.

De nem ez az egyetlen korrupciógyanús eset Egerben, ami Mirkóczki Ádámhoz köthető.

“Én semmit nem adnék ki, pereljen mindenért. Minden részt kiveszek belőle mindent vagy úgy kicsontozom, hogy tessék itt van egy semmi amivel nem tudsz mit kezdeni.” 

Ezt a baloldali polgármester mondta egy kiszivárgott hangfelvételen. Mirkóczki Ádám itt arról beszél, hogy miként lehetne megakadályozni a közérdekű adatigénylést egy városi épület felújítása kapcsán.

Ebben Eger egyik történelmi épületének, a Lenkey-ház korrupciógyanús felújításáról van szó. A renoválás csaknem félmilliárd forintba került, ami sokak erősen túlárazott volt.. A Fidesz egri szervezete szerint is felháborító a városvezető hozzáállása..

“A helyi Fidesz álláspontja az, hogy mind politikailag, mind erkölcsileg ezek a mondatok megengedhetetlenek egy polgármester szájából. Úgy gondolja, hogy az adatok eltorzításával, elferdítésével be lehet csapni az egrieket.” - mondta Csákvári Antal.

Stábunk az egri városházán próbált Mirkóczki Ádámnak kérdéseket feltenni, de a polgármester és aljegyzője éppen tárgyaltak.

A polgármester ezzel kapcsolatban korábban azt mondta, szerinte semmi botrányos nincs a hangfelvételen. Szerinte inkább azzal van a baj, hogy ez a felvétel elkészült és kiszivárgott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!