2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Kormányinfó: Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta az elmúlt időszakban jó néhány olyan kérdés merült fel, mely komoly társadalmi vitákat váltott ki.

  • Kormányinfó: Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány

„10 évvel ezelőtt, amikor kormányra kerültünk, akkor egyértelművé tettük, hogy nem csupán a gazdasági csődből kell az országot kivezetni, hanem alapvetően a rendet is helyre kell állítani. Azt látjuk, hogy számtalan olyan kérdés merült fel az elmúlt 1,5-2 hónapban, amely alapvetően a rend helyreállításával vagy akár a morális renddel kapcsolatos”

- mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, a győri gyermekgyilkosság kapcsán a szigorú büntetőpolitika kérdése, a börtönbiznisz, valamint a gyöngyöspatai kártérítések ügye is mind-mind vitát gerjesztettek.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány úgy döntött, hogy ezekben a témakörökben nemzeti konzultációt indít, melynek kérdéseit a jövőhét folyamán fogják nyilvánosságra hozni.

„Az biztos, hogy jól látható, hogy ezekben a kérdésekben komoly magyar és nemzetközi viták vannak. A kormánynak van világos válasza ezekre a kérdésekre, van világos véleménye ezekben az ügyekben. Ugyanakkor komoly társadalmi felhatalmazásra van szükség ahhoz, hogy ezt magyar és nemzetközi vitákban képviseljük és érvényre tudjuk juttatni.”

Elmondta, Gyöngyöspata kapcsán kérdéses volt, hogy mikor és miért kell kártérítést fizetni. Adott esetben segítséget jelent, vagy csak egy adott közösség békéjét bontaná meg és a cigányság számára sem jelentene valós segítséget, ha évekkel később valaki egy 2003-ban kialakult szegregáció miatt kapna vagyoni kártérítést.

„Az elítéltek jogai semmiféleképpen nem kerülhetnek az áldozatok jogai elé. Természetesen az emberi méltóságot mindenki esetében garantálni kell az elítéltek esetén is, de azt látjuk, hogy egy olyan gyakorlat alakult ki Európában, elsősorban az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amely az áldozatok jogait figyelmen kívül hagyja, de az elítéltek jogait sok esetben a józan ész határain túlmenően is hangsúlyozza. A magyar kormány természetesen az európai követelmények közül meg kíván felelni azoknak, amelyek az emberi méltóságot szolgálják és a józan ésszel összeegyeztethetőek, de azt nem tartjuk a józan ésszel összeegyeztethetőnek, hogy Magyarországnak évi 8 vagy akár 20-25 milliárd forintnyi fizetési kötelezettsége származzon abból, hogy a 3 vagy 4 négyzetméter, 3,2 négyzetméter vagy 4 négyzetméter az, amit egy fogvatartottnak biztosítani kell”

- fogalmazott a börtönbiznisz kapcsán.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány, amelynek részleteit Orbán Viktor miniszterelnök fogja ismertetni vasárnapi évértékelőjében.
Elmondta, a kormány több alkalommal egyértelművé tette, hogy mind Európában, mind Magyarországon mindent megtesz azért, hogy "zöld ügyekben előre léphessünk". A cél az, hogy a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve, a magyar állam a klímaváltozás időszakában is mindent megtegyen azért, hogy a következő generációk jobb állapotban örökölhessék meg Magyarországot, mint amilyenben az most van - tette hozzá.

A miniszter kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy Kínában jelenleg 188 magyar állampolgár tartózkodik, ebből a fertőzéssel leginkább sújtott Vuhanban ketten vannak. Számukra felajánlották, hogy segítenek a hazatérésben, de ők ezzel nem kívántak élni. Gulyás Gergely hozzátette, a magyar kormány segítségével Kínából korábban hazatért hét magyar továbbra is a Szent László kórházban van, várhatóan vasárnap engedik ki őket.

Hangsúlyozta, a magyar állam mindenben felkészült, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs 28 pontos akcióterve minden elővigyázatossági, felkészülési, megelőzési döntést és intézkedést tartalmaz.

HírTV - MTA

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!