2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Kormányinfó: Négyszemközti lesz Orbán Viktor és Ursula von der Leyen csütrötöki találkozója

  • Kormányinfó: Négyszemközti lesz Orbán Viktor és Ursula von der Leyen csütrötöki találkozója

Gulyás Gergely elmondta, Magyarország miniszterelnöke csütörtökön találkozik az Európai Bizottság megválasztott elnökével Brüsszelben. A miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, Ursula von der Leyen felé erős megelőlegezett bizalommal fordulnak, ami azt jelenti, hogy mind jelölését, mind megválasztását támogatták.

„Úgy gondoljuk, hogy ennek a támogatásnak nem az a feltétele, hogy mindenben egyetértsünk, hanem az, hogy ő személyében alkalmas legyen arra… és úgy látjuk személyében alkalmas arra, hogy a Bizottságot jól vezesse, mert a Bizottság feladata az az, hogy a 28, majd 27 tagállam közötti konszenzust a legfontosabb kérdésekben megteremtse és Európa közös érdekeit jól felismerje és meghatározza.”

Gulyás Gergely szerint az elnökasszonynak minden esélye megvan arra, hogy ezeknek az elvárásoknak megfeleljen. Hozzátette, a holnapi találkozón Orbán Viktor és Ursula von der Leyen négyszemközt fognak tárgyalni.

A miniszter szerint a távozó Bizottság már nem kíván a politikáján változtatni, sőt mi több, inkább az eddigiek bebetonozására törekednek.

„Ma az Európai Unió jogára való hivatkozással, egyébként közvetlen normatív tartalom nélkül bővítik azokat a lehetőségeket, amellyel valaki akár visszaélésszerűen is menekültstátuszt kaphat.”

A gazdasági adatokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a foglalkoztatottság újabb és újabb rekordokat dönt. A foglalkoztatási ráta a 20 és 64 közötti korcsoportban mostanra 75,2%-ra emelkedett a KSH legújabb kimutatása szerint.

„A 2010-es kormányváltás időpontjához képest ma majdnem nyolcszázötvenezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint amennyien akkor dolgoztak.”

A HírTV kérdésére, miszerint Orbán Viktor és Ursula von der Leyen csütörtöki találkozóján szó lesz-e a az egyes Bizottsági tisztségek kiosztásáról a miniszter azt válaszolta, bármiről szó lehet, de tiszteletben tartják, hogy az új elnök kompetenciája az Európai Bizottság összeállítása. Arra, hogy a V4-ekkel egyeztettek-e a tárgyalással kapcsolatban, Gulyás Gergely azt mondta a V4 miniszterelnökeivel folyamatos az egyeztetés, mely az Uniós tisztségekre is kiterjed.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!