2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Lúdas Matyi

Következik:

Híradó 15:15

Belföld

Gulyás Gergely: Brüsszelnek le kell állítania a migránskártyaprogramot

Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramot - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • Gulyás Gergely: Brüsszelnek le kell állítania a migránskártyaprogramot

A miniszter kiemelte: aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az utazásukat, Európában tartózkodásukat.

Hangsúlyozta: a kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült és képes megvédeni az országot.

Gulyás Gergely kitért arra: fontos, hogy Magyarország ne váljon a bevándorlás áldozatává, de az ország nemzetközi kötelezettségein túlmenően szeretne segíteni mindenkinek, elsősorban a keresztény közösségeknek. Ezért úgy döntöttek, hogy két szíriai projekt támogatásával is segítenek - közölte.

Kifejtette: a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyház projektjeit támogatják a Hungary Helps Program keretében, egy iskola újjáépítésére 794 millió, homszi házak és szociális intézmények felújítására pedig 318 millió forintot adnak. A cél, hogy a lehető leghamarabb olyan állapotokat teremtsenek, amelyek maradásra bírják az embereket, hiszen nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell elvinni az érintettekhez - magyarázta.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy van egy alapvetően bevándorláspárti Európai Bizottság, azon belül pedig egy kifejezetten bevándorláspárti migrációs biztos, ami elfogadhatatlan. Azért kell küzdeni az európai parlamenti (EP-) kampányban, hogy olyan eredmény szülessen, amely azt a világos üzenetet hordozza, hogy az európai, illetve a magyar polgárok bevándorlásellenes bizottságot szeretnének - mutatott rá.

A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága ügyében úgy fogalmazott: az EPP-nek nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva. A Fidesz a néppártban szeretne maradni, de ha például a pártcsalád tartalmi engedményeket tesz a bevándorláspárti erőknek, akkor a magyar kormánypárt nem tud együttműködni - közölte, megismételve ugyanakkor, hogy a Fidesz a néppárti viszony normalizálására törekszik.

A Fidesz-tagság felfüggesztéséről döntő márciusi EPP-tanácskozást Gulyás Gergely úgy kommentálta: az "a szórakoztatóiparhoz tartozó összejövetel" volt. Értékelése szerint ez a vita nagyon káros, tragikomikus volt a néppártnak, de "mi jól éreztük magunkat". Egy európai pártcsalád az EP-választási kampányban azzal próbálja meg magát "lábon lőni", hogy arról vitatkozik: a legerősebb tagszervezetét tudja-e szankcionálni - értékelt.

Megjegyezte: Manfred Webernek, az EPP csúcsjelöltjének álláspontja néhány kérdésben változó, de még mindig ő tűnik a legjobb jelöltnek.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének küldött levélben kifogásolta, hogy Frans Timmermans bizottsági első alelnök a pozícióját fenntartva kampányol az EP-választás előtt a szocialisták csúcsjelöltjeként, Gulyás Gergely elmondta: a bizottság elnöke azt közölte, hogy Frans Timmermans külön tudja választani a két feladatát. Ennek ugyanakkor a tények ellentmondanak - tette hozzá.

Kérdésre a védelmi költségeket illetően elmondta: a NATO és az Egyesült Államok a 2 százalékos célkitűzést tartja fontosnak, és Magyarország vállalta, hogy fokozatosan emeli a védelmi kiadásait, hogy elérje ezt a célt, jelenleg 1,5 százaléknál tart. Ezt minden szövetséges elfogadta, ugyanakkor vannak nagyobb és gazdagabb országok, amelyek figyelmen kívül hagyják a védelmi költségekre vonatkozó kötelezettségüket, amelyet a NATO-tagsággal vállaltak - emlékeztetett.

Elmondta: megegyeztek a magyar-amerikai védelmi együttműködési megállapodásról, így azt mielőbb aláírhatják. A magyar-amerikai kapcsolatok újra barátinak mondhatók, de a miniszterelnök és az amerikai elnök találkozója soha nem volt prioritás, ennek inkább szimbolikus jelentősége lenne - vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e meghívót a Fidesz a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga hétfői milánói, EP-választási kampánynyitójára, a miniszter nemmel válaszolt. A Fidesz az Európai Néppárt tagja, ezért az lett volna furcsa, ha meghívják - fűzte hozzá.

Megerősítette ugyanakkor, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meghívta Magyarországra Matteo Salvinit, de a látogatásnak még nincs időpontja.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Magyarország azért emel kalapot Matteo Salvini miniszterelnök-helyettesi, belügyminiszteri teljesítménye előtt, mert bebizonyította, hogy a tengeri határok is megvédhetők. A kormány teljes egészében egyetért vele a migráció ügyében a külső határok védelmének fontosságában - tette hozzá.

Ha a májusi EP-választáson a választók megerősítik a Fidesz-KDNP-t a bevándorlást és az "Európai Egyesült Államokat" elutasító politikájában, azt felszólításnak tekintik arra, hogy milyen koalícióban kell gondolkodniuk az európai politikában - mondta, hibásnak nevezve a választás előtti koalíciókötésre vonatkozó néppárti koncepciót.

Július 1-jétől indul a falusi csok, a kormány legutóbbi ülésén döntött a támogatás részletszabályairól - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint összesen 2486 ötezer lélekszám alatti, csökkenő lakosságszámú települést érint a program, amely a tanyákra teljes egészében, országosan kiterjed.

A falusi csoktól azt várják - mondta a miniszter -, hogy segítse a vidék népességmegtartó erejét, hogy ne néptelenedjenek el a falvak.

A támogatás legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. Vásárlásra - új lakás kivételével - legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható.

Meghatároztak továbbá minimális négyzetméterhatárokat - követve ezzel az általános csok szabályait -, a visszaélések kiszűrésére pedig feltételül szabják a legalább egyéves folyamatos - a legmagasabb támogatási összegnél kétéves - biztosítási jogviszonyt, az erkölcsi bizonyítványt, valamint azt, hogy közeli hozzátartozótól, saját tulajdonban álló gazdasági társaságoktól nem lehet ingatlant vásárolni. A lakásban kötelező bentlakást pedig a jegyzők bevonásával készülnek ellenőrizni - ismertette.

A takarékszövetkezetekre kiemelt partnerként számítanak a falusi csok folyósításában - tette hozzá.

Tudatta továbbá, hogy a falusi csok igénybevételéhez a bankok más szolgáltatás igénybevételét nem írhatják elő.

A Miniszterelnökség vezetője az aszályhelyzetről is beszélt - mint a mezőgazdaságot idén leginkább érintő kérdésről -, kifejtve, hogy az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a termelők idén eddig mintegy 550 aszálykárt jelentettek be körülbelül 24 ezer hektárnyi területre. A gazdáknak az Agrárminisztérium agrárkárenyhítési rendszere nyújt segítséget - közölte, miután Nagy István agrárminiszter tájékoztatta a kormányt.

Hangsúlyozta, az agrártárca felkészült arra, hogy mindent megtegyen a kárenyhítés érdekében.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban beszámolt az öntözési idény meghosszabbításáról - így a gazdák hosszabb időn át juthatnak kedvezményesen öntözővízhez -, jelezve, hogy a kormány hosszú távon is egy olyan öntözőrendszer kialakítását szeretné támogatni, amely lehetővé tenné, hogy az időjárás kisebb hatással legyen az agráriumra.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szólt továbbá arról, hogy az aggodalomra okot adó európai gazdasági adatok ellenére a magyar gazdaság alapjai stabilak, és a gazdasági növekedés tartalékai biztosítottak.

Közölte: bár tapasztalható egy megtorpanás a világgazdaságban, főleg az európai gazdaságban, az eurózónában, a magyar gazdaságnak vannak növekedési tartalékai, így a gazdasági válság elkerülhető, illetve Magyarország ebből kimaradhat. A magyar gazdaság egyelőre dinamikusan nő - tette hozzá.

Elmondta: gazdasági akcióterv is készül, konkrét bejelentések, programok lesznek, amelyek a magyaroknak is megtakarításaik szempontjából kedvező lehetőségeket tartogatnak.

A gazdaságpolitikai intézkedéseket illetően meg kell fontolni, hogy az építőiparban igényel-e állami beavatkozást az a helyzet, hogy a kapacitás elmarad a megrendelésektől, késések vannak, telített a piac - jelezte.

A Népligetben építendő kézilabdacsarnokról a miniszter azt a tájékoztatást adta, hogy 42 millió euróért vették meg külföldi tulajdonban lévő gazdasági társaságoktól a területet, egy részét pedig a IX. kerületi önkormányzat adja ingyenesen állami tulajdonba.

A zuglói parkolási botrányról azt mondta: nem kell az egész fővárosra vonatkozó következményeket levonni az ügyből. Szerinte Zuglóban a legrosszabb a parkolási helyzet, megmagyarázhatatlan, ami Karácsony Gergely polgármestersége idején történik a parkolás kérdésében, és most a polgármester kommunikációs és politikai ámokfutásba kezdett, valótlanságokat állít. Indokoltnak tartja, hogy vizsgálóbizottság álljon fel az ügyben.

A kémüggyel kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott: politikai szempontból fontosabb, amit a bíróság tényállásként megállapított, mint hogy megállapította-e a vádlottak bűnösségét. E szerint pedig a Gyurcsány-kormány idején az oroszoknak szinte szabad bejárásuk volt a titkosszolgálatokhoz - jelentette ki.

A miniszter a szocialista kormány egyik legsúlyosabb bűnének nevezte a ferihegyi reptér értékesítését, megjegyezve, hogy visszavásárolni ma nagyon drága lenne. Közölte: a kormány minden szempontból elégedetlen a reptér működtetésével, csak minimális fejlesztések történtek. Ha van lehetőség hatósági fellépésre, élnek azzal - tette hozzá.

A kórházi adósságállományt firtató felvetésre a tárcavezető azt közölte: 29 kórházban áll elő az adósságállomány jelentős része. A probléma megoldásához szerinte a gazdálkodás jogszerűsége mellett a célszerűségét is meg kell vizsgálni, és a finanszírozási rendszert ugyancsak át kell tekinteni: ahol strukturális hiány keletkezik, ott vagy a pontrendszeren kell alakítani, vagy plusz juttatást kell megállapítani. A 2020-as forrásokat firtató kérdésre úgy reagált, a pénzügyi tárca május 28-ig nyújtja be a költségvetés tervezetét.

Az idegen országok himnuszának eléneklését korlátozó szlovák szabályozást Gulyás Gergely elfogadhatatlannak nevezte, hangsúlyozva, hogy ezt emberi jogi kérdésnek tekinti, majd közölte, hogy a külügyminisztérium lépéseket fog tenni. Hozzátette, európai emberi jogi fórumokhoz kell fordulni.

Április 4. lévén megkérdezték a minisztert a Szabadság téri szovjet emlékműről, amire azt válaszolta: nemzetközi jogi okok miatt szinte lehetetlen az eltávolítása orosz beleegyezés nélkül.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre elmondta, hogy Orbán Viktor áprilisban Kínába utazik, és több kétoldalú megbeszélést is folytat majd.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Párbeszéd-Zöldek néven folytatja munkáját a Párbeszéd

Párbeszéd-Zöldek néven folytatja munkáját a Párbeszéd

Párbeszéd-A Zöldek Pártja, vagy röviden Párbeszéd-Zöldek néven folytatja munkáját a Párbeszéd, listavezetőjük az európai parlamenti választáson Jávor Benedek lesz - ismertették szombati kongresszusuk döntéseit a párt társelnökei vasárnap, online is közvetített rendezvényükön.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Balázs: Támogatjuk a svéd NATO-csatlakozást, de van egy kis bökkenő

Orbán Balázs: Támogatjuk a svéd NATO-csatlakozást, de van egy kis bökkenő

Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz - fejtette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a két ország magyar támogatásáról.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!