2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Gulyás Gergely: Van bizalom Ursula von der Leyen irányába

Hír TV

2019. július 18., csütörtök 11:12

A kormány és a kormánypárti képviselők támogatása feltétlenül szükséges volt ahhoz, hogy Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke lehessen - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint az is bebizonyosodott, hogy a csúcsjelölti-rendszer nem életképes.

A kormány üdvözölte, hogy az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság következő elnökének. Erről Gulyás Gergely beszélt a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a kormány megelőlegezte a bizalmat, Ursula von der Leyen a magyar kormány és a V4-ek nélkül nem lehetett volna bizottsági jelölt, a kormánypárti képviselők szavazata nélkül pedig nem lehetett volna megválasztott bizottsági elnök.

A jobboldaliak többsége megszavazta, baloldaliak többsége pedig elutasította. A jobbközép és a jobboldal támogatásával lett Ursula von der Leyen a bizottság elnöke. 

Gulyás Gergely kiemelte, az Európai Parlament több politikai közösségre oszlik, mint bármikor, ezért különösen nagy teljesítmény, hogy sikerült az összes képviselő többségének támogatását megszereznie. 

A kormány fontosnak tartja azt, bebizonyosodott, hogy a Spitzenkandidat-rendszer nem életképes, hiszen egyik csúcsjelölt sem tudta az álla- és kormányfők támogatását megszerezni.

Sem Timmermans, sem pedig Manfred Weber nem lett a bizottság elnöke, így nem olyan ember lett a bizottság elnöke, aki bármely tagállamot megtámadott és aki arra a koordinációs szerepre, a szerződések őrének hiteles szerepére korábbi politikai előélete miatt bizonyára alkalmatlan lenne

- tette hozzá.

A tárcavezető elmondta, az Európai Bizottságnak és elnökének komoly feladatai vannak. de nincs egyszerű dolga, mert az Európai Unió nincs jó állapotban. Úgy fogalmazott, Jean-Claude Juncker legnagyobb erénye, hogy kellően sok hibát hagyott maga után, hogy azokból tanulni lehessen. Ezek közé sorolta a migrációt, a határvédelem hiányát valamint a bizonytalan Brexit-folyamatot. 

Ez nem az adóemelés, hanem az adócsökkentés költségvetése

A jövő évi költségvetésben számtalan olyan pozitívum van, amelyek miatt ez a büdzsé támogatásra alkalmas - értékelt Gulyás Gergely. 

  • A családokra 224 milliárd forinttal több jut 
  • Az egészségügyre 184 milliárd forinttal több jut 
  • A nyugdíjakra 136 milliárd forinttal több jut
  • Az oktatásra 60 milliárd forinttal több jut
  • A biztonságra 174 milliárd forinttal több jut

A miniszter közlése szerint egyértelmű, hogy ez a költségvetés a biztonságot, a jövőt és a növekedést szolgálja. 

A családvédelmi akcióterv és a gazdaságvédelmi akcióterv együtt azt szolgálja, hogy mind a létbiztonság, mind pedig a hosszú távú gazdasági növekedés feltételei biztosítottak legyenek

- mutatott rá Gulyás Gergely.

A tárcavezető közlése szerint az elmúlt 30 évben még egy kormány sem vállalkozott arra, hogy 1 százalékos legyen a költségvetési hiánycél.

A baloldali módosító javaslatokról szólva a politikus úgy véli, azok vagy komolytalanok, vagy pedig fenyegetőek voltak. Ilyen volt szja-növelésre vonatkozó módosító, a karbonadó, amiből 250 milliárd forintot kíván volna begyűjteni volna az ellenzék, vagy akár a társasági adóemelés.

Klímaügyek 

Klímaügyben az egyik legjobban teljesítő uniós országnak nevezte hazánkat Gulyás Gergely. A kormány álláspontja szerint 2030-ra az ország eléri, hogy a magyar gazdaság 90 százaléka kibocsájtás-mentes lesz. A kormány nem veti el azt, hogy klímaügyben 2050-re is célokat tűzzön ki, de ezt eddig a Magyarország azért nem támogatta, mert az Európai Unió részéről nem volt semmiféle cselekvési terv, költségvetés és hatástanulmány sem. 

A sajtó lelkes része a magyar kormánytól kéri ezeket az adatokat, de nem mi akartunk a 2030-as célkitűzés után 2050-ig célokat kitűzni. Aki ilyen célokat kitűz, annak ezekkel az adatokkal számolnia kell, és lehetőleg az Európai Unió következő hétéves, valamint az azt követő költségvetéseit is ehhez kell igazítani

- fűzte hozzá.

Más szennyeséből sem kérünk

A kormány úgy döntött, hogy nincs szükség külföldről szennyvíziszap behozatalára. A külföldről történő behozatal engedélyezését a hatóságok nem teszik majd lehetővé. 

A családvédelmi akciótervről

Július 15-éig 2500-an igényelték a babaváró támogatást.

Eddig közel 5700 kérelem érkezett a nagycsaládosok autóvásárlásához.

Júlis 10-éig 703-an igényelték jelzáloghitelük elengedését, vagy mérséklését.

 

Hír TV