2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Gulyás Gergely: Túl vagyunk a második hullám csúcsán

Délelőtt Kormányinfót tart Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A kormány aktuális döntéseiről beszélnek.

  • Gulyás Gergely: Túl vagyunk a második hullám csúcsán

Az idei év utolsó kormányinfóját tartotta meg Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta sem a világon, sem Európában nem enyhül a koronavírus-járvány, ezért indokolt az ünnepekre fenntartani az érvényben lévő korlátozásokat. A kormány azonban december 24-én, szenteste felfüggeszti egyetlen estére a kijárási tilalmat, így nem kell 20.00 órára hazaérni aznap. Azonban december 25-től ismét érvénybe lép a szabály.
Gulyás Gergely hozzátette, a családi összejövetelek 10 fős létszámába a 14 év alatti gyermekek nem számítanak bele.

A miniszter elmondta, gyors döntést kellett hozniuk az Egyesült Királyság ügyében, ezért éjféltől, azaz ma már nem jöhet Nagy-Britanniából személyszállítógép Magyarországra. Úgy tűnik azonban, hogy a vakcina hatékony a Dél-Angliában megjelent vírusmutáció ellen – mondta el Gulyás.

Gulyás Gergely ismertette a friss számokat is, melyek reggel a koronavirus.gov.hu-n is megjelentek.
A fertőzés dinamikájában változás következett be, úgy tűnik, túl vagyunk a második hullám csúcsán. Az várható, hogy az elhunytak napi száma is csökkenni kezd – tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, a kormány továbbra is – szenteste kivételével – január 14-éig fenntartja a korlátozó intézkedéseket. Az elmúlt hetekben a magyar emberek az intézkedések betartásával nagy mértékben hozzájárultak a járvány további csökkenéséhez – tette hozzá. Közölte: Legalább 5500 vakcina érkezik a két ünnep között, az átoltásnál előnyt élveznek a szociális dolgozók, egészségügyi dolgozók. Ha a kínai vakcina engedélyezése is megtörténik akkor abból is nagyszámú vakcina állhat rendelkezésre – tette hozzá. Több mint 300 ezren regisztráltak az oltásra, közölte Gulyás, aki arra kérte a magyar embereket, hogy minél többen jelentkezzenek a vakcina beadatására a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A miniszter azt is elárulta: eddig 17,5 millió oltóanyagot kötöttek le.

A gazdasági akciótervről elmondta, a hitelmoratórium 2021. január 1-től 2021. június 30-ig érvényes. Aki 2020. március 20-a előtt vett fel hitelt, az éljen a lehetőséggel – javasolta. Ezzel kapcsolatban kifejtette: eddig a magyar családok 56%-a, azaz csaknem másfél millió család vette már igénybe, és 48,5%, azaz majdnem egymillió vállalkozás élt a moratóriummal. Lényegtelen, hogy a bankok milyen leveleket küldtek korábban: a kormány döntése világos, aki továbbra is igénybe szeretné venni a moratóriumot, annak nem kell tennie semmit – hangsúlyozta. A jövő évben a KKV-ék és az E.V.-k iparűzési adóját felére csökkenti a kormány. Ez azokat érinti, akiknek a bevétele 4 milliárd forint alatt van. A legnagyobb szükség most a pénzre a vállalkozásoknál van, melyeknél 150 millió forint marad.

A miniszter kifejtette: az iparűzési adó bevételek 2011-2019 között rengeteget nőttek, az elvonással a 2018-as szint folyik be az önkormányzatokhoz. A 25 ezer fő alatti településeken automatikusan korrigál a kormány, a nagyvárosok helyzetét egyenként tekintik majd át. A magyar államnak érdeke, hogy a vállalkozások túléljék ezt a nehéz időszakot – húzta alá.

 

Hangsúlyozta: a gazdaságvédelmi intézkedések azt szolgálják, hogy a következő hónapokat a családok és a vállalkozások tovább éljenek. A legfontosabb adatnak a foglalkoztatottságot nevezte: négyszáz fő híján négy és félmillióan dolgoznak hazánkban.

2022-ig kell engedéllyel rendelkeznie az építkezőnek, 2026-ig kell befejezni az építést. A rozsdaövezeti programra ez nem vonatkozik. – mondta el lapunk azon kérdésére Gulyás Gergely, hogy meddig lesz 5% az új lakóingatlanok áfája.

A Magyar Nemzet következő, ellenzéki közös listát érintő kérdésére a miniszter kifejtette: az elvtelenség koalíciója jött létre. Szinte minden résztvevő kizárta már korábban az összefogást a másikkal. A Jobbik Gyurcsány ellen, a Momentum pedig a jelenlegi kormány és a korábbi kormányok ellen jött létre. Kormányzásra ez a konglomerátum alkalmatlan – jelentette ki. Az ellenzéki közös listához csatolt feltételrendszeréről Gulyás elmondta: a magyar politika legkorruptabb figurája Gyurcsány Ferenc. Pártállami kapcsolatait kihasználva, a rablóprivatizációból lett multimilliárdos.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: 2%-os volt a fertőzöttség az idei tömeges szűréseknél. Bejelentette: jövőre is lesz lehetőség ingyenes tesztelésre, amelyet a kormányhivatalok fognak 263 mintavevő csapattal végeztetni, 99 helyszínen. Online regisztráció után december 30-ig lehet majd időpontot foglalni. Január 2-3-án tudnak teszteltetni az iskolai és óvodai dolgozónk – tette hozzá.

Gulyás Gergely azt is kifejtette: a józan ész és a méltányosság alapján döntöttek a korlátozások felfüggesztéséről szentestére. A kormány célja, hogy a kínai vakcina minél előbb megkapja európai engedélyét, amivel már nemcsak Kínában, hanem más országokban is oltanak már – hangoztatta a miniszter. Elmondta, február 7-ig áll fenn a rendkívüli jogrend, ezt követően az Országgyűlés dönt ennek meghosszabbításáról. Közölte: az uniós programokon keresztül Izraeltől, Kínától, Oroszországtól és USA-tól majdnem 16 millió adag oltóanyagot kötöttünk le, amely nyolcmillió ember beoltására alkalmas. A rendkívüli jogrend végét a vakcina érkezése jelenti majd, amint elegendőt tudunk beszerezni, nem lesz rá szükség. – mondta el Gulyás Gergely. Ha a társadalom 60-65%-a beoltatná magát, akkor jutnánk el a nyájimmunitáshoz. Ehhez rendelkezésre fog állni a megfelelő mennyiségű vakcina – tette hozzá.

A Deutsch Tamás kizárási ügyéről szóló kérdésre a miniszter egyértelművé tette, hogy a Néppárttal pártpolitikai viták vannak arról, hogy ki milyen politikát kíván vinni a jövőben.

116 ezer forintos nettó jövedelem kell az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez, de nem csak 6 millió forintot lehet felvenni, minden felújítási összeg felét fizeti az állam – közölte az RTL Klub kérdésére Gulyás Gergely.

A csatorna következő kérdése az volt: mekkorára nőhet a munkanélküliség? Gulyás úgy fogalmazott: a válság addig tart, amíg nincs vakcina. A munkaerőpiacon történtek szempontjából a magyar védekezés az egyik legsikeresebb itthon. Európában ötödikek vagyunk e tekintetben. 4 406 ezren dolgoznak ma Magyarországon, ez 26 ezerrel kevesebb mint egy éve. – mondta el válaszként Gulyás Gergely.

Mekkora lesz a minimálbér és a garantált bérminimum jövőre? – szólt a következő kérdés. A munkaadók és a munkavállalók még nem állapodtak meg, ehhez fog igazodni a közmunkás bér is, de még az idei évben lesz megállapodás. – szögezte le Gulyás.

Lehet-e kötelező oltás az egészségügyi dolgozók számára, a betegek védelme érdekében? – szólt szintén az RTL Klub kérdése.

– Önkéntes és ingyenes lesz az oltás, elképzelhetetlen az, hogy erőszakkal oltsunk be valakit – húzta alá Gulyás, de hozzátette: az egészségügyi dolgozóknak nyomatékosan ajánlják az oltást.

 

HírTV - Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!