2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Belföld

Gulyás Gergely: Túl vagyunk a második hullám csúcsán

Délelőtt Kormányinfót tart Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A kormány aktuális döntéseiről beszélnek.

  • Gulyás Gergely: Túl vagyunk a második hullám csúcsán

Az idei év utolsó kormányinfóját tartotta meg Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta sem a világon, sem Európában nem enyhül a koronavírus-járvány, ezért indokolt az ünnepekre fenntartani az érvényben lévő korlátozásokat. A kormány azonban december 24-én, szenteste felfüggeszti egyetlen estére a kijárási tilalmat, így nem kell 20.00 órára hazaérni aznap. Azonban december 25-től ismét érvénybe lép a szabály.
Gulyás Gergely hozzátette, a családi összejövetelek 10 fős létszámába a 14 év alatti gyermekek nem számítanak bele.

A miniszter elmondta, gyors döntést kellett hozniuk az Egyesült Királyság ügyében, ezért éjféltől, azaz ma már nem jöhet Nagy-Britanniából személyszállítógép Magyarországra. Úgy tűnik azonban, hogy a vakcina hatékony a Dél-Angliában megjelent vírusmutáció ellen – mondta el Gulyás.

Gulyás Gergely ismertette a friss számokat is, melyek reggel a koronavirus.gov.hu-n is megjelentek.
A fertőzés dinamikájában változás következett be, úgy tűnik, túl vagyunk a második hullám csúcsán. Az várható, hogy az elhunytak napi száma is csökkenni kezd – tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, a kormány továbbra is – szenteste kivételével – január 14-éig fenntartja a korlátozó intézkedéseket. Az elmúlt hetekben a magyar emberek az intézkedések betartásával nagy mértékben hozzájárultak a járvány további csökkenéséhez – tette hozzá. Közölte: Legalább 5500 vakcina érkezik a két ünnep között, az átoltásnál előnyt élveznek a szociális dolgozók, egészségügyi dolgozók. Ha a kínai vakcina engedélyezése is megtörténik akkor abból is nagyszámú vakcina állhat rendelkezésre – tette hozzá. Több mint 300 ezren regisztráltak az oltásra, közölte Gulyás, aki arra kérte a magyar embereket, hogy minél többen jelentkezzenek a vakcina beadatására a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A miniszter azt is elárulta: eddig 17,5 millió oltóanyagot kötöttek le.

A gazdasági akciótervről elmondta, a hitelmoratórium 2021. január 1-től 2021. június 30-ig érvényes. Aki 2020. március 20-a előtt vett fel hitelt, az éljen a lehetőséggel – javasolta. Ezzel kapcsolatban kifejtette: eddig a magyar családok 56%-a, azaz csaknem másfél millió család vette már igénybe, és 48,5%, azaz majdnem egymillió vállalkozás élt a moratóriummal. Lényegtelen, hogy a bankok milyen leveleket küldtek korábban: a kormány döntése világos, aki továbbra is igénybe szeretné venni a moratóriumot, annak nem kell tennie semmit – hangsúlyozta. A jövő évben a KKV-ék és az E.V.-k iparűzési adóját felére csökkenti a kormány. Ez azokat érinti, akiknek a bevétele 4 milliárd forint alatt van. A legnagyobb szükség most a pénzre a vállalkozásoknál van, melyeknél 150 millió forint marad.

A miniszter kifejtette: az iparűzési adó bevételek 2011-2019 között rengeteget nőttek, az elvonással a 2018-as szint folyik be az önkormányzatokhoz. A 25 ezer fő alatti településeken automatikusan korrigál a kormány, a nagyvárosok helyzetét egyenként tekintik majd át. A magyar államnak érdeke, hogy a vállalkozások túléljék ezt a nehéz időszakot – húzta alá.

 

Hangsúlyozta: a gazdaságvédelmi intézkedések azt szolgálják, hogy a következő hónapokat a családok és a vállalkozások tovább éljenek. A legfontosabb adatnak a foglalkoztatottságot nevezte: négyszáz fő híján négy és félmillióan dolgoznak hazánkban.

2022-ig kell engedéllyel rendelkeznie az építkezőnek, 2026-ig kell befejezni az építést. A rozsdaövezeti programra ez nem vonatkozik. – mondta el lapunk azon kérdésére Gulyás Gergely, hogy meddig lesz 5% az új lakóingatlanok áfája.

A Magyar Nemzet következő, ellenzéki közös listát érintő kérdésére a miniszter kifejtette: az elvtelenség koalíciója jött létre. Szinte minden résztvevő kizárta már korábban az összefogást a másikkal. A Jobbik Gyurcsány ellen, a Momentum pedig a jelenlegi kormány és a korábbi kormányok ellen jött létre. Kormányzásra ez a konglomerátum alkalmatlan – jelentette ki. Az ellenzéki közös listához csatolt feltételrendszeréről Gulyás elmondta: a magyar politika legkorruptabb figurája Gyurcsány Ferenc. Pártállami kapcsolatait kihasználva, a rablóprivatizációból lett multimilliárdos.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: 2%-os volt a fertőzöttség az idei tömeges szűréseknél. Bejelentette: jövőre is lesz lehetőség ingyenes tesztelésre, amelyet a kormányhivatalok fognak 263 mintavevő csapattal végeztetni, 99 helyszínen. Online regisztráció után december 30-ig lehet majd időpontot foglalni. Január 2-3-án tudnak teszteltetni az iskolai és óvodai dolgozónk – tette hozzá.

Gulyás Gergely azt is kifejtette: a józan ész és a méltányosság alapján döntöttek a korlátozások felfüggesztéséről szentestére. A kormány célja, hogy a kínai vakcina minél előbb megkapja európai engedélyét, amivel már nemcsak Kínában, hanem más országokban is oltanak már – hangoztatta a miniszter. Elmondta, február 7-ig áll fenn a rendkívüli jogrend, ezt követően az Országgyűlés dönt ennek meghosszabbításáról. Közölte: az uniós programokon keresztül Izraeltől, Kínától, Oroszországtól és USA-tól majdnem 16 millió adag oltóanyagot kötöttünk le, amely nyolcmillió ember beoltására alkalmas. A rendkívüli jogrend végét a vakcina érkezése jelenti majd, amint elegendőt tudunk beszerezni, nem lesz rá szükség. – mondta el Gulyás Gergely. Ha a társadalom 60-65%-a beoltatná magát, akkor jutnánk el a nyájimmunitáshoz. Ehhez rendelkezésre fog állni a megfelelő mennyiségű vakcina – tette hozzá.

A Deutsch Tamás kizárási ügyéről szóló kérdésre a miniszter egyértelművé tette, hogy a Néppárttal pártpolitikai viták vannak arról, hogy ki milyen politikát kíván vinni a jövőben.

116 ezer forintos nettó jövedelem kell az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez, de nem csak 6 millió forintot lehet felvenni, minden felújítási összeg felét fizeti az állam – közölte az RTL Klub kérdésére Gulyás Gergely.

A csatorna következő kérdése az volt: mekkorára nőhet a munkanélküliség? Gulyás úgy fogalmazott: a válság addig tart, amíg nincs vakcina. A munkaerőpiacon történtek szempontjából a magyar védekezés az egyik legsikeresebb itthon. Európában ötödikek vagyunk e tekintetben. 4 406 ezren dolgoznak ma Magyarországon, ez 26 ezerrel kevesebb mint egy éve. – mondta el válaszként Gulyás Gergely.

Mekkora lesz a minimálbér és a garantált bérminimum jövőre? – szólt a következő kérdés. A munkaadók és a munkavállalók még nem állapodtak meg, ehhez fog igazodni a közmunkás bér is, de még az idei évben lesz megállapodás. – szögezte le Gulyás.

Lehet-e kötelező oltás az egészségügyi dolgozók számára, a betegek védelme érdekében? – szólt szintén az RTL Klub kérdése.

– Önkéntes és ingyenes lesz az oltás, elképzelhetetlen az, hogy erőszakkal oltsunk be valakit – húzta alá Gulyás, de hozzátette: az egészségügyi dolgozóknak nyomatékosan ajánlják az oltást.

 

HírTV - Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.
Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban  + videó

Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban + videó

2023 a visszaerősödés és az új lendületszerzés éve volt a turizmusban. Az idei cél, hogy az ágazat tartós bővülési pályán maradjon, amivel hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. Ennek kulcsa a turisztikai szereplők versenyképessége – hangzott el a turizmus tavalyi eredményeit és idei terveit felsorakoztató miniszteri sajtótájékoztatón.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!