2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Belföld

Koncz Zsófia: A zöldenergia a magyar gazdaság jövője

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője, ez fontos Magyarország versenyképességét tekintve és a mindennapok része is - hangoztatta Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

  • Koncz Zsófia: A zöldenergia a magyar gazdaság jövője

Elmondta: "a zöldenergia egyre nagyobb teret nyer", annak egy nagyon fontos része például a napenergia és a napenergia kapacitások kiépítése. Már most meghaladta az 5600 megawattot a kiépített kapacitás, ebben vannak ipari és háztartási méretű kiserőművek - fűzte hozzá. Kiemelte: a zöldenergia felhasználásán túl a tárolást is meg tudják oldani, most ezen dolgozik a kormány.

Szólt arról, hogy mintegy 200 milliárd forintos támogatási konstrukció van most folyamatban négy különböző pályázat segítségével, ezek mind valamilyen értelemben a zöldenergia kérdéskörét érinti.

Az államtitkár a Napenergia Plusz Programot sikeresnek nevezte, szavai szerint óriási az érdeklődés, már több mint 26 ezren előregisztráltak. Hozzátette: ez az első program a lakosság számára, amely a zöldenergia felhasználásán túl a tárolást is támogatja. Felidézte, hogy tavaly a kivitelezők számára is volt egy előregisztráció, amely során több mint nyolcszáz kivitelező regisztrált.

Koncz Zsófia kitért arra, hogy a friss adatok szerint Görögország után Magyarországon a második legnagyobb a napenergia részaránya az áramtermelésben, ez az uniós átlagnak mintegy kétszerese. Emellett a közlekedésben is a harmadik legnagyobb mértékben növekedett "a megújulók részaránya", ezt a klímapolitikai célkitűzések szempontjából is kiemelkedőnek nevezte.

Megjegyezte, hogy a múlt héten elindították a vállalatok számára az elektromos járművek beszerzését segítő pályázati lehetőséget. Az elmúlt években megötszöröződött a zöld rendszámos autók száma Magyarországon, körülbelül 88 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik az országban - számolt be.

Az ipari tárolói pályázat lényege, hogy a hálózatot is rugalmassá illetve terhelhetővé tudják tenni. A cél, hogy ezáltal a húszszorosára növeljék az energiatárolókapacitást 2026-ig, 440 megawattot terveznek kiépíteni.

A zöldenergia tárolása kulcskérdés - hangoztatta, megjegyezve, hogy a másik energiatárolói pályázat a rendszerirányító illetve az elosztók számára készült, hiszen nagyon fontos, hogy ott is kiépítsék az energiatárolói kapacitásokat.

Hangsúlyozta: Magyarország úgy volt képes gazdasági növekedést elérni az elmúlt időszakban, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkent 1990-hez képest 37 százalékkal, a 2030-ig szóló célkitűzéseket módosították, és most már 40 százalék helyett 50 százalékos csökkenést szeretnének elérni.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az államtitkár azt mondta: a magyar kormány szerint a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a jövőben zöldipari központok jönnek létre és "mi ebben a versenyben és technológiai forradalomban részt kívánunk venni" - hangoztatta. Nemcsak a magyarok, hanem az egész világ ebbe az irányba megy, és ez nemcsak az energiabiztonság, hanem Magyarország versenyképessége szempontjából is fontos - hangsúlyozta.

A klímapolitikai célkitűzéseket az atomenergia és a megújuló, illetve alternatív energiaforrásokkal közösen tudják elérni. Ez azért is fontos, mert így, az itthon megtermelt energiával lehet elérni az energiaszuverenitást, amely a magyar kormány számára kiemelten fontos - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Pártalapításon dolgozik, és már az idei Európai Parlamenti választáson is indulna Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje. A férfi korábban a baloldali Partizán műsorában szállt bele páros lábbal a kormányba, akit csak sértett emberként tartanak számon a jobboldalon. A témában a Vezércikk vendégei L. Simon László, Deák Dániel és Gajdics Ottó is elmondták véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!