2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Komolyabb téltámadás érheti Magyarországot + Videó

Nem kedvez a gyümölcsfáknak a mostani enyhe tél. Sok helyen már rügyezni kezdtek a fák, ezért hirtelen fagy esetén elfagyhatnak az új hajtások. A szokatlanul meleg miatt a gazdasági károkat okozó rovarok lárvái sem pusztulnak el, ezek pedig komolyabb károkat okozhatnak a rügyekben.

Ha megnézzük itt, az ágvégeken ezeket a rügyeket, akkor tisztán látszik, hogy mennyire előrehaladott állapotban vannak már ahhoz képest, amik még a mély nyugalom állapotban vannak – mondta Barna Károly őstermelő, aki öt hektáron termeszt barackot a Szeged melletti Szatymazon.

„Tavaly ilyenkor ezen a területen még a belvíz ellen küzdöttünk, mire feljött a termésszezon, addigra pedig az öntözésre kellett berendezkednünk. Itt még ki vannak húzva az öntözőcsövek a barackosban. Most ez enyhe tél, mondjuk erre máskor is volt példa, ebből még messzemenő következtetéseket nem tudunk levonni, de ha marad ez a hosszú enyhe idő, és – ne adj Isten – beütne egy kemény fagy, akkor az kétségtelen, hogy a rügyeket tudná károsítani."

Az enyhe télben a levéltetvek és az atkák lárvái nem pusztulnak el. Ha idő előtt kikelnek, elpusztítják a rügyeket. A termelők fokozatos lehűlésnek örülnének – számolt be róla Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. „Amit előre látunk, hogy az elkövetkező tíz napban, úgy tűnik, lesz egy komolyabb téltámadás Magyarországon. Ugyanis a hét legvégén Észak-, Északkelet-Európa irányából egy ciklon hátoldalán nagyon hideg levegő áramlik, tehát egyenesen a sarkvidék felől érkezik ez a nagyon hideg levegő.” A fagy a kártevőket, de a rügyeket is megtizedelheti – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!