2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Kolompár Orbán újra a színen

2019. szeptember 19., csütörtök 06:37

Gyurcsányhoz húzó szövetség alakult ki a Fidesz-partner Lungo Drommal szemben. Köztük van az a Firosz nevű szervezet is, amelyet a balliberális sajtóban egyenesen kormánypártiként emlegettek, ám kiderült, hogy ez alighanem megtévesztés volt - írja a Magyar Hírlap.

Bár a balliberális sajtóban sokáig a Fidesz-szövetséges Lungo Drom kormányhoz húzó kihívójaként emlegették, azzal, hogy a minap a balos, volt SZDSZ-es Horváth Aladárhoz köthető Roma Polgárjogi Mozgalommal (RPM) és Phralipe nevű szervezettel írt alá megállapodást, a Fiatal Romák Országos Szövetsége, azaz a Firosz végre színt vallott, melyik oldalhoz tartozik valójában. A lapunk által megismert nyilatkozatban a három szervezet vállalja, hogy ha lesz hozzá elég mandátuma, az október 13-i választás után közösen vezetné a negyvenhét fős Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ). Valamennyien Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselőt, volt önkormányzati elnököt, a Lungo Drom vezetőjét nevezik meg közös ellenségként.

Pusztán a jelöltek száma alapján ez bajosan sikerülhet, de nem lehetetlen. A Lungo Dromnak ugyanis csaknem háromezer-ötszáz jelöltje van, a Firosznak csak mintegy kétezer, míg a Dancs Mihály-féle RPM-nek alig több mint ezer. A Lakatos Oszkárt, Vajda Lászlót és más jelenlegi ORÖ-képviselőket felvonultató Phralipe, vagy a Cigány Önkormányzatok és Roma Civil Szervezetek Érdekvédelmi Egyesülete jelöltjeinek száma még az ezret sem érte el. A Lungo Dromban úgy látják, az összefogó szervezetek félrevezetik a helyi képviselőket. Például a tiszaburai firoszos Farkas László a kampányban a Fidesz támogatásáról beszélt, miközben korábban szocialista delegált is volt a helyi választási bizottságban. A leginkább árulkodó körülmény azonban mégis az, hogy a Firosz listájának élén a börtönviselt Kolompár Orbán áll, aki korábban nyíltan Gyurcsány Ferencet támogatta. Sőt, 2010 előtt közösen tüntetett az akkori miniszterelnökkel az „ordas eszmék” újraéledése, illetve a Jobbik ellen. Ugyanakkor Gyurcsány ma már együttműködik az egykori gárdisták pártjával.

Ami az RPM-et illeti, vezetője, Dancs Mihály szerepet vállalt a Magyarországi Cigánypárt munkájában, amely a 2014-es és a 2018-as parlamenti választáson is indult, jócskán alulmúlva az egyszázalékos eredményt. Tavaly csupán 4026 szavazatot kaptak, mégis 203 millió forintos állami támogatásban részesültek. Ráadásul mindkét voksolás alkalmából felmerült a nevük az ajánlásokkal való visszaélések kapcsán. Dancs egyébként 2014-ben úgy tudott indulni a voksoláson, hogy éppen kiszabadult a börtönből, ahová egy 2011-es jogerős ítélet alapján került, ugyanis a cége segítségével szocpolcsalást követett el. Mindezek tükrében van némi furcsa csengése a három szervezet paktumáról beszámoló, Farkas Flóriánékkal szemben tett nyilatkozatnak: „Szeretnénk, ha a kialakuló partnerség a tisztességen, a szakmai hozzáértésen alapulna, szem előtt tartva a cigányság érdekeit.”

Így néz ki tehát nagyjából a felhozatal. Eközben többen jelölő szervezet nélkül vagy kisebb csoportok logójával indulnak a helyi, illetve országos nemzetiségi választáson, amelyet idén is az önkormányzatival egyszerre tartanak.

Magyar Hírlap