2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

Kocsis Máté: történelmi a kétharmados győzelem

Történelmi eredménynek nevezte az újabb kétharmados győzelmet a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója. A szombat este véglegesített adatok szerint a Fidesz–KDNP-nek 133 képviselője lesz a parlamentben, így megvan a kétharmados többség. A pártoknak három napjuk van fellebbezni, csak ezután lesz hivatalos a választási végeredmény. Kocsis Máté azt mondta: Európában egyedülálló, hogy a kormánypártok nemcsak megszerezték, hanem meg is tartották a mandátumok többségét.

Még szombat este nyolc órakor is számolták a voksokat a miskolci kettes számú választókerületben, itt lett meg utoljára a végeredmény. A Nemzeti Választási Iroda kilenc óra előtt hozta nyilvánosságra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adatokat. A baloldali összefogás jelöltje, Varga László 31,39 százalékkal győzött. „Ez most egy üdítő színfolt Kelet-Magyarországon. Rengeteget dogoztak a jelöltjeink, mégis legtöbb helyen harmadik helyre szorultunk, végig kell gondolnunk, mik ennek az okai” – mondta Varga László.

A Fidesz–KDNP jelöltje, Sebestyén László 30,89 százalékot kapott, vagyis csupán 238 szavazattal maradt alul. „Az MSZP 2010-hez képest semmit nem erősödött, egy szavazattal nem kapott többet. Tehát? Marad az a variáció, hogy a Jobbik nyerte meg a szocialistáknak ezt a mandátumot” – mondta Sebestyén László.

A többi 15 billegő egyéni választókerületekben nem fordult az eredmény. A Fidesz–KDNP így egyéniben 96, a baloldali tömörülés pedig 10 mandátumot szerzett.

Az országos listás mandátumkiosztás sem változott a 99,99 százalékos feldolgozottság alapján, így a kormánypártoknak 133, a baloldalnak 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 helye lesz az új Országgyűlésben.

„Magyarországon, sőt Európában sem volt még arra példa, hogy két alkalommal ilyen felhatalmazást tudjon szerezni pártszövetség.” Kocsis Máté történelminek nevezte a kétharmados győzelmet. Azt mondta, ezzel a Fidesz–KDNP arra kapott felhatalmazást az emberektől, hogy folytassa Magyarország talpra állítását. „Folytassa a munkahelyteremtést, a gazdaság megerősítését, a kis- és középvállalkozók támogatását, a szociális biztonság megerősítését, a családok terheinek a csökkentését, az energiaárak mérséklését és a nyugdíjak emelését” – sorolta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A győztesnek a szocialisták továbbra sem hajlandók gratulálni. „Demokratikus pártok nem szoktak gratulálni antidemokratikus erőknek” – fogalmazott Szanyi Tibor, az MSZP képviselője.

Az országgyűlésben a baloldali pártok közül csak az MSZP-nek lesz frakciója, az Együtt–PM Szövetség és a DK képviselői várhatóan függetlenként dolgoznak.

A pártoknak három napjuk van a jogorvoslatra. Mesterházy Attila már szombaton jelezte, hogy vizsgálják ennek lehetőségét. „Azt kértük, hogy nézzék meg a jogászok és a választó kerületek is, hogy hol milyen problémák merültek fel, ahol van értelme vagy alapja a fellebbezésnek. Ma is jött olyan hír hozzánk, hogy bizonyos borítékokat rossz helyre küldtek, hol így számolták be, hol úgy számolták be a szavazatszámlálás során” – mondta az MSZP elnöke.

Az új parlament május 6-áig alakul meg, az alakuló ülést a köztársasági elnök hívja majd össze.

Tukacs: Nem lehet megítélni

A szocialista Tukacs István azt mondja, nem lehet megítélni, hogy a Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal való összefogásnak milyen szerepe volt a választási vereségben. „Összefogtunk, megszületett ez az eredmény, lesz egy lakmuszpapírja ennek a döntésnek.” A politikus állítja: a szövetségből nem szabadulnának, ennek ellenére országos paktum a következő két választáson nem lesz. „Nem akarunk kiszabadulni, mert ez nem bilincs” – fogalmazott. Az EP-választásra külön-külön készülnek, s az önkormányzati választásokról is döntöttek már. „Helyben kell szövetségeket kötni” – mondta az MSZP-s politikus.

A Tukacs Istvánnal készült beszélgetést 21 óra 30 perctől láthatják, a Hír TV Versus című műsorában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!