2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Kivonul a lakossági közszolgáltatásból a hulladékszállító cég

Kivonul az egyik külföldi hulladékszállító cég a lakossági közszolgáltatásból. Az osztrák ASA év végéig több tucat településen adja át a feladatot az önkormányzatoknak. Egyes szakértők szerint az állami tulajdonnal a költségvetés egyben a veszteségeket is átveszi, ami hosszú távon áremeléshez vezethet, a fejlesztési tárca államtitkára azonban ezt cáfolja. Fónagy János a Bruttónak hangsúlyozta: a lakossági szolgáltatások kedvező ára hosszú távon is fenntartható lesz.

„Tisztességesen, becsületesen, a felmondási időt végigdolgozva év vége környékén befejezzük a lakossági hulladékszállítást, és tárgyalunk az önkormányzatokkal, milyen módon tudják átvenni, megvenni az eszközöket” – mondta Németh István, az ASA Magyarország igazgatója.

Az osztrák tulajdonú ASA húsz év munka és 7 milliárd forint befektetés után januárban befejezi Magyarországon a lakossági hulladékszállítást. Érdről hónapokkal ezelőtt kivonultak, év végéig pedig várhatóan további negyven településen hagynak fel a szemétszállítással. Az igazgató szerint a hulladéklerakási járulék emelése és a júliusi rezsimérséklés összességében 30 százalékkal csökkentette bevételeiket. „Harmincszázalékos költségcsökkentést ma nem bír el egyetlen közszolgáltató sem, függetlenül attól, hogy magán- vagy önkormányzati tulajdonú. Beszéltem több önkormányzati tulajdonú vállalat vezetőjével, több százmilliós veszteségük lesz idén a tevékenységből. Kérdés, mi lesz jövőre, amikor a járulék duplázódik” – jelentette ki Németh István.

A hulladékszállító cég szerint a feladatot átvevő önkormányzatoknak sem a veszteség kigazdálkodására, sem fejlesztésre nem lesz pénzük, vagyis hosszú ideig nem lehet majd fenntartani a jelenlegi árakat. Egyes szakemberek szerint hasonló lehet a helyzet más közműszolgáltatóknál is. „Az energiaszolgáltatók – távhő-, gáz- és villamosenergia-termelők – nagy része már 2012-ben súlyos veszteségeket mutatott. Biztos, hogy az ez évi, összességében 20 százalékos további árcsökkentés nyomán a lakossági szolgáltatás súlyosan veszteséges. A nonprofit azt kívánná, hogy emeljük az árakat, mert igazából ha államosításra kerül sor, akkor a veszteséget a működés fenntartásához az államnak kell vállalnia” – elemezte a helyzetet Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

Az államtitkár viszont cáfol, s azt mondja: hosszabb távon sem lesz szükség díjemelésre. „Sem elvileg, sem gyakorlatilag ez a veszély nem áll fönn. Olyannyira nem, hogy a rezsicsökkentés január elsejei, illetve mostani, várhatóan november elsejei végrehajtása során nagyon komolyan felkészültünk a hosszú távú fenntarthatóságra. Alaposan végigszámoltuk, hogy mi lesz jövőre, mi lesz két év múlva” – közölte Fónagy János.

A kormánypárti politikus hozzátette: az új törvénnyel egységes díjakat szeretnének kialakítani a közműszolgáltatásokban országszerte, és az a cél, hogy az alapvető lakossági szolgáltatások fokozatosan állami tulajdonba kerüljenek.

Tekintse meg a teljes adást:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eltört Kylian Mbappé orra

Eltört Kylian Mbappé orra

A francia labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte Ausztriát a németországi Európa-bajnokság csoportkörének hétfői játéknapján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

A főpolgármester-választás megismétlését kéri Karácsony Gergely. Már be is nyújtotta a beadványt, annak ellenére, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság ismét az ő győzelmét állapította meg. Vitézy Dávid úgy reagált: áll az új voksolás elé.
Forró napok elé nézünk

Forró napok elé nézünk

A következő napokban beköszönt a kánikula, egyre perzselőbb lesz a napsütés, ezáltal pedig az UV-sugárzás is egyre extrémebb lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni videójából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!