2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Belföld

Több maradhat a családi kasszában

Több tízezer forinttal több maradhat a családi kasszában a családi adókedvezmény kiterjesztése miatt. A kormány döntése elsősorban a több gyermekeseken segíthet.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a családi adókedvezményt minél többen igénybe tudják venni. Eszerint azok, akik a 16 százalékos személyi jövedelemadóból nem tudják teljesen érvényesíteni az adókedvezményt, a jövőben a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból, illetve a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is megtehetik ezt. Az új rendszer alapvetően a három vagy több gyermeket nevelő családoknak segít majd, de az alacsony jövedelmű kétgyermekes családok is jobban járnak majd.

A 2014-es adótörvények kidolgozása még folyamatban van, viszont a családpolitikai lépések már körvonalazódnak. A Fidesz szóvivője szerint több 10 ezer forint is maradhat a családi kasszában. „Ha az egyik járulékérvényesítés elegendő ahhoz, hogy 100 százalékig érvényesíteni tudják az adókedvezményt, akkor természetesen az egyikből érvényesítik, de a lényeg az az, hogy mind a két járulékot bevonjuk a rendszerbe, hogy 100 százalékosan tudják érvényesíteni az adókedvezményt. Ha mind a két járulék szükséges hozzá, akkor mind a két járulékot bevonják az érvényesítésbe” – közölte Selmeczi Gabriella.

A szakértő kiszámolta, mennyibe kerülne ez a költségvetésnek. „Ha 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére való kedvezmény valósul meg , annak körülbelül 70 milliárd forint a költségvetési vonzata, míg hogyha a 7 százalék egészségbiztosítási járulék terhére, annak körülbelül 50 milliárd. Ha véletlenül mind a kettő megvalósulna, ennek 120 milliárdos költségvetési vonzata lenne” – mondta Angyal József okleveles szakértő.

A KDNP azt reméli, a családi adókedvezmény kiterjesztése a gyerekvállalási kedvet is növeli majd. „Ennek van egy társadalompolitikai célja is, vagyis a dolgozó és gyermeket vállaló, nevelő családok erősítése. Ezzel szemben áll az a baloldali törekvés, hogy a segélyszerű támogatásokat erősítjük, erősítik, ez sajnos, ki kell mondani ezt a csúnya szót, a megélhetési gyermekvállalást segíti, vagyis a társadalom egészségesebbé válása szempontjából az adókedvezmény a legjobb támogatási eszköz” – jelentette ki Harrach Péter, a párt frakcióvezetője.

Az MSZP kampányígéretnek tudja be az adókedvezmény elemeit. Kormos Kata szóvivő elmondta, minden pozitív döntést üdvözölnének a szocialisták, de szerintük még mindig nem elég széles az érintettek köre. „Ma Magyarországon 4,3 millió ember él a létminimum alatt, velük mi lesz? Azokkal a gyermekekkel, akik olyan családban élnek, hogy a szüleik nem dolgoznak, munkanélküliek, esetleg közmunkaprogramban dolgoznak, velük mi van?”

A kormány további három irányt is meghatározott a családok segítésére. Például aki 3 gyermeket nevel , de dolgozni akar, akkor a munkáltató költségmentesen foglalkoztathatja a legkisebb gyermek 8 éves koráig. Rugalmas lenne a gyed is, vagyis a 3 év alatt kapható összes juttatás összegét összeadnák, és az édesanya dönthetné el, milyet ütemben akarja azt felvenni. Segítenék a húszas éveikben járó főiskolás, egyetemista gyerekvállaló házaspárokat is, akiknek még nincs munkaviszonyuk, ezért a felsőoktatásban eltöltött évek is munkaviszonynak minősülnének. Diploma előtt a minimálbér alapján, míg diploma után a diplomás minimálbérből számítanák ki a gyedet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!