2020. április 7.,
kedd, Herman napja

Kísért a múlt: Roy és Hunvald

Hír TV

2019. február 11., hétfő 21:59, frissítve: kedd 14:09

Eheti hőseink közül az egyik még elnök, a másik pedig újra polgármester szeretne lenni. Adásunk első felében adunk egy kis izelítőt Sneider Tamás, azaz Roy életútjából, míg a másik felében felidézzük a szoci Hunvald György ügyeit.

A Roy néven ismert Sneider, ahogy a szociológusok fogalmaznak, egy tipikusan szélsőjobboldali, szkinhed szubkultúrából érkezett a politikába. A kilencvenes évek elején a Nemzeti Ifjak Egyesületének vezetője volt, ami lényegében egy bőrfejű csoport volt. Sneider hiába hangoztatja, hogy soha nem volt kopasz, csak rövid volt a haja, a tények azok tények. A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején az úgynevezett szkinhed mozgalom volt a nemzeti radikalizmus külső megnyilvánulási formája. „Ebben az egriek mind fizikai, mind szellemi tekintetben az élen jártak” – nyilatkozta korábban Sneider.

Hunvald György egyszer büntetőügye miatt már megbukott mint politikus, de újra próbálkozna. 1995-től 1998-ig a VII. kerületi MSZP elnökségének tagja, 1998-tól elnöke. 2000-től vezetője az MSZP VI–VII–VIII. kerületi alapszervezet küldöttcsoportjának. 2002-ben lett Erzsébetváros szocialista polgármestere és egészen 2009 januárjáig vezette a kerületet, amikor előzetes letartóztatásba került. Vádat csak 2010. novemberében emeltek ellne.

Tekintse meg a teljes adást: