2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

KINCS: Megmutatjuk, hogy a magyarok szerint mitől jó egy házasság

A házasság boldogságot és érzelmi biztonságot nyújt a magyarok szerint – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a Házasság hete programsorozat alkalmából közzétett felméréséből. A házasságról és a párválasztásról készített kutatás rámutat arra, hogy a magyarok házasságpártiak, kiállnak a hagyományos családmodell mellett és egyetértenek azzal, hogy a jól működő házasság fenntartásáért folyamatosan tenni kell.

  • KINCS: Megmutatjuk, hogy a magyarok szerint mitől jó egy házasság

A Házasság hete rendezvénysorozatot Magyarországon idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg a keresztény egyházak és a civil szervezetek széles körű összefogásával. Az országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság és a család értékeire, fontosságára. A KINCS ebből az alkalomból kérdezte meg a magyar embereket, hogy mit gondolnak a házasságról.

A januári felmérés számot ad arról, hogy a magyarok házasságpártiak, döntő többségük szerint (82%) a házasság egy férfi és egy nő között önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösség. A válaszadók szinte egyöntetűen (97%) úgy gondolják, hogy a jó házasságért nap mint nap tenni kell, ami sokkal könnyebb, ha a pár hasonló értékrendet vall (83%). Közel háromnegyedük szerint (73%) a házasság érzelmi biztonságot nyújt a házastársak számára. A megkérdezettek közül tízből hat ember véleménye, hogy a házasságot a gyermek teszi teljessé és ugyanennyien hisznek abban, hogy a házasság növeli a boldogságérzetet.

A kutatásból kiderül, hogy a magyarok szerint a jól működő házasság és párkapcsolat alapját egymás elfogadása, tisztelete, a megfelelő kommunikáció (97%), az együtt töltött minőségi idő (95%), a vonzalom, a kompromisszumkészség (92%), a szerelem (91%), a humorérzék (89%), valamint a közös értékrend és a házaspárok közötti munkamegosztás (87%) adják.

A párválasztás legfőbb akadályai, illetve a szinglilét lehetséges okai között a válaszadók 60 százaléka a valós társas kapcsolatok hiányát, a másikkal szemben támasztott túlzott elvárásokat, valamint a biztos anyagi háttér hiányát és a karrierépítést említette.

Minden második ember szerint a házasság egy életre szóló szövetség. Ezzel a házasságban élők kétharmada értett egyet. Az emberek fele szerint jobb, ha a gyermekvállalás előtt összeházasodik a pár, ezzel az idősebbek értettek leginkább egyet.

Ma már a Magyarországon megszülető gyermekek közel háromnegyedének házasok a szülei, míg egy évtizeddel ezelőtt ugyanez a mutató 50 százalék körül volt.

A házasságkötések reneszánszát éljük, amit jól bizonyít, hogy utoljára a rendszerváltás előtt kötöttek több házasságot Magyarországon, mint az elmúlt években, hiszen a házasságkötések száma 2019 óta minden évben meghaladja a 64 ezret.

Módszertan: Az országos reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt magyar lakosság körében 2023. január 11. és 2023. január 20. között.

Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Szegedet is bevette a DK

Szegedet is bevette a DK

Botka Lászlót támogatják Gyurcsány Ferencék. A Demokratikus Koalíció ezt Szegeden, az MSZP egykori fellegvárában jelentette be. A lépés annak fényében különösen érdekes, hogy köztudott: Botka és Gyurcsány viszonya legendásan rossz.
Második világháborús légibombát találtak Komáromban

Második világháborús légibombát találtak Komáromban

Második világháborús légibombát találtak közműépítés közben Komáromban csütörtök délben, a hatástalanítás idejére kétszáz méter sugarú körben lezárják a területet - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!