2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

KINCS: Az idősek megbecsült tagjai a családoknak

A magyar családokban a nagyszülők 96 százaléka tartja valamilyen formában a kapcsolatot az unokákkal, a családok nagy részében pedig jól megértik egymást az idősebbek és a fiatalok (86%). Az összetartozás érzését jelzi, hogy a nagyobb családi ünnepeket a nagyszülők többsége együtt tölti a gyermekeivel és az unokáival (84%) – egyebek között ez derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából. A reprezentatív felmérés arra is rámutat, hogy minél több az unoka, annál nagyobb a boldogságérzet.

  • KINCS: Az idősek megbecsült tagjai a családoknak

A magyar családokban az idősek és a fiatalok kapcsolata kifejezetten jó, a családok többségében legalább hetente találkoznak az idősebb és a fiatalabb generációk tagjai (69%). A gyermekek nevelésében a nagyszülők csaknem kétharmada (63%) aktívan részt vesz – derült ki a KINCS Idősek Világnapjára készült kutatásából.  Minden hatodik családban van nagyszülői segítség, a kutatásban résztvevő családok felénél a gyermeknevelésben és a házimunkában is számíthatnak az idősebb generációkra, a családok felében például a nyári szünet egy részét az unokák a nagyszülőkkel töltik. A válaszadók háromnegyede szerint a nagyszülők lelki értelemben is, tízből négy esetben pedig anyagi szempontból is fontos támaszai a családtagoknak.

A Kopp Mária Intézet kutatásából az is jól látszik, hogy

nemcsak a fiatalabb generációk számíthatnak az idősebbekre, hanem fordítva is: az idősek többsége számíthat a családtagjaira, amikor közös programokról (65%), egészségügyi, orvosi ellátásukról (61%), hivatalos ügyek intézéséről (47%), háztartási feladatokról (45%) vagy akár pénzügyi támogatásról (30%) van szó.

Tízből nyolc nagyszülő legalább hetente találkozik az unokáival, a nagyszülők 41 százaléka naponta, 38 százaléka hetente, 6 százaléka havonta többször is, 11 százaléka pedig ennél ritkábban találkozik az unokájával.  Egy tízes skálán azoknak a legmagasabb a boldogság és a biztonságérzete (7-es érték feletti), akiknek legalább három vagy több unokájuk van. 

A kutatásban résztvevő idősek kétharmadának van olyan betegsége, amire gyógyszert szed, ugyanakkor tízből nyolcan saját bevallásuk alapján rendszeresen mozognak és figyelnek a testi egészségükre. A magyarországi idős emberek többségére jellemző az aktív idősödés és a tartalmas időtöltés, hiszen kétharmaduknak (66%) van valamilyen hobbija, és több mint az idősek fele (55%) tagja valamilyen családon kívüli, például vallási közösségnek is.

Módszertan: Az országos reprezentatív kutatás ezer fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt magyar lakosság körében 2023. július 12. és 28. között.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.
Radar - Botrány a válogatottban + videó

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Élő adásban nevezte bohócnak Galló Vilmos jégkorongozó a magyar válogatott szövetségi kapitányát. Vajon a csapaton belül kirobbant botrány mennyire viselte meg a fiúkat?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!