2017. december 12.,
kedd, Gabriella napja

14°

Kilométerenként 80 forint lesz az útdíj? + Videó

2012. május 11., péntek 08:51

A 70-80 forintot is elérheti kilométerenként a használatarányos útdíj – mondta el a Hír TV Bruttó című gazdasági magazinjának az infrastruktúráért felelős államtitkár.

Völner Pál a Bruttó című gazdasági magazinban hangsúlyozta: a magyar kormány alacsonyabb tarifákkal szerette volna indítani 2013-tól az elektronikus útdíjrendszert, de ezt külső tényezők – többek közt a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott tárgyalások – nem teszik lehetővé. A használatarányos útdíjból évi 150 milliárd forint bevétellel számol a kabinet, a minisztérium számításai szerint ennek az összegnek legalább a felét a külföldi fuvarozók fogják fizetni.

– A korábbi számítás szerint egy alacsonyabb díjszinttel számoltunk, akkor – szakértői szinten – 40 forintos kilométerdíjat prognosztizáltunk. Ahol 11,5 tonna tengelyterhelésnek megfelelő utakat kell kiépíteni, ott akár a 70-80 forintot is elérheti a díj. Az alsóbbrendű utakon ennél jóval kevesebbre jön ki – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

Forrás: Hír TV