„Urunk, Jézus Krisztus, te vagy az angyalok eledele, az örök élet kenyere. Kérünk, áldd meg és szenteld meg ezt az ételt, mint, ahogy a pusztában az öt árpakenyeret megáldottad. Add, hogy akik ebből esznek, azok testüknek erőt, lelküknek üdvösséget nyerjenek általad, aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.”
Egész éjjel dolgoztak a szakácsok, hogy idén se maradjon el az évek óta népszerű halászlé szentelés a Csongrádi megyeszékhelyen. Az ünnepi étel – a helyi hagyományok szerint – passzírozott alapléből és filézett, tiszai hallból készül, szegedi paprikával.
„Éjszaka a Fehértói Halászcsárdában fel van állítva a 2500 literes nagy bográcsunk, kettő darab, és ugye az alaplé ott készül. Ami azt jelenti, hogy reggel, hajnalban, 3 órakor elkezdik lepasszírozni, kiforralják és reggel 6 órára ér ide a friss alaplé. Nyilván a halakat itt főzzük be, mert szétesnének a magas fehérjetartalma miatt. A halnak pár perc kell és készen van. Úgyhogy így tudjuk megoldani, hogy esztétikailag is szép, és nagyon finom halászlé kerüljön szentestén az asztalokra” – magyarázta Kádár-Németh Matild konyhafőnök.
Sokan már visszajárnak december 24-én, hogy beszerezzék a szentelt halászlét, a szegediek körében csak Sótartóként ismert halászcsárdánál. A városban a Tiszai Halfesztivál után ilyenkor fogy a legtöbb halászlé. Szegeden a halfogyasztás népszerűbb az országos átlagnál, a Tisza-parti városban az 5-6 kilós átlag több mint dupláját fogyasztják egy évben.