2023. 03. 29. Szerda Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:20

Belföld

Kiemelten kezelik a történelmi egyházak fejlesztéseit

Kiemelt szerep jut az egyházaknak a következő hét év európai uniós pályázati pénzeinek elosztása során – ezt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár mondta Pannonhalmán, a majorsági látogatóközpont alapkövének letételekor. Lázár János szerint a jövő szerdai kormányülésen olyan intézkedésről dönthetnek, amely révén a történelmi egyházak 250-300 milliárd forintos pluszforráshoz juthatnak.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát Lázár Jánossal és Kara Ákos parlamenti képviselővel együtt helyezte el az új látogatóközpont alapkövét. A történelmi egyházak fejlesztéseit a kormány a jövőben kiemelten kezeli – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János közlése szerint azt fogja javasolni Orbán Viktornak, hogy az uniós pénzek azon négy százalékát, amelyet a központi apparátusban dolgozók ellátására fordíthatnának, ajánlják fel a történelmi egyházaknak.

– A miniszterelnök úrnak november 27-én, azaz a következő hét szerdáján azt javasoljuk, ezt a 4 százalékot, ami legalább 250 -300 milliárd forint, a központi kormányzat ne vegye igénybe és ajánlja fel a magyarországi történelmi keresztyén egyházaknak abból a célból, hogy a közösségépítés ebben a speciális keretben is tovább menjen az ezeréves hagyományoknak megfelelően – fogalmazott az államtitkár.

A másfél milliárd forintos beruházásnak köszönhetően teljesen megújul Pannonhalma főtere, amelynek közvetlen közelében alakítják ki a régi majorsági épületekből álló kulturális centrumot. „A várossal együtt az apátság most még több kínálatot és kultúrát tud felajánlani az idelátogatóknak, és ez őszinte öröm számomra is. Ez az épület több mint 20 éve itt állt kihasználatlanul, és hát nem volt módunk arra, hogy megújíthassuk” – mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

A 2500 négyzetméteres épületben helyet kap három kiállítótér, és a tervek szerint elsőként egy európai bencés tematikájú kiállítást rendeznek. „Az a sok tízezer turista, aki évente idejön, az ő számukra nagyon fontos, hogy mindig találjanak valami újdonságot, ami igazán a helyi értékeket, a helyi szellemiséget tudja bemutatni – mondta Kara Ákos országgyűlési képviselő. – Hitem szerint ez a mostani beruházás ehhez járul hozzá, azok a turisták, akik jártak itt, azoknak most újra érdemes eljönni a világörökséghez, akik pedig nem fedezték fel, sok újat tudnak találni” – tette hozzá.

A jövő júniusra elkészülő Pannonhalmi Látogatóközpontban az apátság olyan rejtett kincseit is megmutatják, amelyeket még nem látott a nagyközönség.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Meseterápia felnőtteknek

Radar - Meseterápia felnőtteknek

A mese nemcsak gyerekeknek való, sőt! A meseterápia vagy más néven mesefoglalkozás, az emberi lét kérdéseit vizsgálja fiktív történetek segítségiségével.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!