2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Kiemelt előadóművészeti szervezet lett a váci színház

Hír TV

2019. január 24., csütörtök 08:13

50 millió forint támogatás jár idén a Váci Dunakanyar Színháznak, miután kiemelt előadóművészeti szervezetté minősítették. Az előadásoknak tavaly több mint 33 ezer látogatója volt.

Sokáig moziként működött, majd évekig üresen állt az épület, amelyben mostantól már kiemelt státusszal rendelkező színházként működhet a váci Dunakanyar Színház.

„Ma Magyarországon minden előadó művészeti szervezet, csoport, intézmény kiemelt státuszra vágyik. Ez jelenti számukra a biztonságot, ez jelenti számukra a kiszámíthatóságot, ez jelenti számukra a biztos jövőt. Nem tud minden előadó művészeti szervezet kiemelt előadó művészeti szervezetté válni” – mondta Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár.

A jóváhagyott státusszal az intézmény évente 50 millió forint állami támogatáshoz jut.

„A fenntartói támogatás és a normatív állami támogatás adja az idei évtől a Váci Dunakanyar Színház működésének alapját és emellett természetesen a jegybevétel és a különböző pályázati források beszerzése is fontos a színház működéséhez. Ez egy tervezhetőbb jövőt mutat nekünk és nagyban elősegíti azt a célunkat, hogy önálló társulattal rendelkezhessünk” – mondta Kis Domonkos Márk, a színház ügyvezető igazgatója.

A teátrum nézőszámai folyamatosan emelkedtek az elmúlt időszakban. „Azért érhette el ezt a sikert a színház, mert egyre többen jöttek be. Míg az első évben 6-8 ezer látogatója volt, most már több, mint 30 ezer, ami azt jelenti, hogy minden váci lakosra jut egy megváltott színházjegy. Ebből is látható, ha valahol valóban a nemzeti kultúrának egy minőségi műhelye sokak számára elérhetően létrejön, akkor erre igény van” – fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A színház épületét tavaly 345 millió forint kormányzati támogatásból újították fel.