2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Belföld

Ki az a Zuschlag? – gyorsan felejtenek a szocialisták

Az MSZP szóvivője a Fidesz figyelemelterelő akciójának tartja a Simon- és a Zuschlag-ügyet. A szocialista párt egyik elnökségi tagja pedig úgy tesz, mint aki először hall Zuschlag Jánosról, pedig hat évig ült vele egy frakcióban 1998 és 2004 között.

Pártházból a börtönbe a címe Zuschlag János könyvének. Az egyik fővárosi boltban néhány óra alatt majdnem az összes példányt elkapkodták.A börtönviselt volt szocialista képviselő múlt pénteken ízelítőt adott a könyvből a Napi Gazdaságnak. Az interjúban azt állította: 2006-ban ötvenmillió forintot fizetett neki az MSZP azért, hogy visszalépjen a képviselőjelöltségtől. Arról is beszélt, hogy a szocialista párt székházában, egy MSZMP feliratú széfben több százmillió forint készpénzt tartottak, a ki-és befizetéseket pedig kockás füzetben vezették. Mesterházy Attila szerint Zuschlag Jánost valóban lefizethették, csak nem az MSZP-ben.

„Ez úgy hazugság mindegyik, ahogy van – mondta Mesterházy Attila. – Választási kampánynak része, látom, van az a pénz, amiért korpásodik valakinek a haja, és ezért bármilyen mondatot képes elmondani, gondolom, egy kis jótétemény reményében” – tette hozzá az MSZP elnöke.

A szocialista párt szóvivője azt mondta, 2006-os ügyekkel nem foglalkoznak. „Nagyon szívesen bármikor bárki vitatkozik a fideszes szakpolitikusokkal. Mint például a délelőtti sajtótájékoztató témája, az adórendszer, vagy a hétvégi sajtótájékoztató témája, a foglalkoztatáspolitika, erről szeretné a Fidesz elterelni a szót, ez a válaszom minden olyan témára, amely Simon-ügy, vagy Zuschlag-ügy” – mondta Budai Bernadett szóvivő.

Az MSZP elnökségi tagja úgy tett, mint aki először hall Zuschlag Jánosról. Pedig Korózs Lajos abban a minisztériumban volt államtitkár, ahol a pályázati pénzeket elcsalták, később pedig a parlament ifjúsági bizottságát vezette. Az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke azt állítja: nem is ismeri a volt szocialista képviselőt, noha egykor Zuschlag János vezette a megyei szervezetet.

– Engem ez nem érdekel, se Zuschlag, se az ügye, semmi. Azt sem tudom, ki ez az ember – mondta Korózs Lajos.

– Én nem ismerem. Személyesen mi nem ismerjük hál’ Istennek, tehát mi elég új szerzemények vagyunk, úgyhogy nem. A hírekből, azon túl nem. Nem, nem. Mind a ketten később csatlakoztunk az MSZP-hez, mint ahogy ő itt volt, tehát abszolút még csak a körülményeiket sem, úgyhogy érdemben nem tudunk válaszolni – erősítette meg Korózs szavait Király József.

A Demokratikus Koalíció pártigazgatóját a sajtó nem is kérdezhette Zuschlag Jánosról. Zuschlag azt állította a DK elnökéről, Gyurcsány Ferencről, mint ifjúsági- és sportminiszterként mindent tudott a pályázati pénzek elcsalásáról.

„Próbálok a véletlenekben hinni”

A Zuschlag-könyv írójának autóját feltörték, és elvitték belőle a szerző laptopját. A Nemzeti Nyomozó Iroda lopás gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen. „A csomagtartóban egy táskában volt a laptopom, és számos személyes tárgy. A csomagtartó jól zárható, nagyon jó biztonsági rendszer van az autón. Én gyerekként hittem a mesékben, felnőttként pedig próbálok a véletlenekben hinni” – mondta Szalai Vivien író.

Kordokumentum?

Kordokumentumnak nevezte Zuschlag János könyvét, a Századvég stratégiai igazgatója a TV2 reggeli műsorában. G. Fodor Gábor szerint a könyv betekintést enged egy posztkommunista örökséggel megterhelt párt működésébe, amelynek meghatározó alakjai ma is a politika részei.

– Az ellenzék ma legaktívabb tagja Gyurcsány Ferenc. Egy olyan karakter bontakozik ki, aki bunkó, akaratos, nem válogat az eszköztárban, aki mindenki fölé kerekedik és működtet egy olyan, mondjuk így, a felemelkedésnek egy olyan mechanizmusát, amibe bele kell szocializálódni. Nekem azért érdekes nemcsak az interjú, hanem a könyv is, hogy arról beszél ez az ember, hogy ő nagy ember akart lenni, hogy ő fel akart emelkedni, karriert akart befutni, és tulajdonképpen beleszocializálódott egy olyan működési módba, amit hús-vér emberek, Gyurcsány Ferenc és társai működtetnek – fogalmazott G. Fodor Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!