2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Ki a felelős Pesti úti idősotthonban történt halálesetekért?

Perdöntő lehetne Bodnár Attilának, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatójának a vallomása, amennyiben a bíróság helyt adna Futó Barnabás indítványának, az ügyvéd ugyanis kérvényezte a főigazgató tanúkénti kihallgatását a Pesti úton történt koronavírus-járvánnyal kapcsolatos halálesetek miatt. Az otthon ellen pert indított a koronavírusban elsőként elhunyt lakó családja, mert tudni akarják, ki a felelős az idős nő és másik ötvenegy lakó haláláért. Futó Barnabás, a család ügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta: információi szerint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója azt állította, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterré választása után felére csökkent az egészségügyi személyzet a XVII. kerületi idősotthonban.

  • Ki a felelős Pesti úti idősotthonban történt halálesetekért?

– Ügyfelem édesanyja elsőként hunyt el a Pesti úti idősek otthonában. Pert indított, mert tudni szeretné, ki a felelős a történtekért, miért kellett az édesanyjának és másik 51 személynek meghalnia. A Nemzeti Nyomozó Iroda foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított nyomozást – mondta el a Magyar Nemzetnek Futó Barnabás, a család ügyvédje. Az ügyben egyelőre nincs gyanúsított, szakértő kirendelése történt a felelősség megállapítására. Az ügyvéd kérte Müller Cecília országos tiszti főorvos és Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója tanúkénti kihallgatását, de ezt az indítványt elutasították.

– Jelenleg a XVII. kerületi ügyészségen elbírálás alatt van a panaszunk, még reménykedem, hogy kérvényünknek helyt fognak adni. Nagyon fontos lenne az ő kihallgatásuk, mert azt hallottam, hogy a főigazgató korábban azt mondta, felére csökkentették az orvosi létszámot az idősotthonban, miután a fenntartó személyében változás állt be, új vezetése lett a fővárosnak és Karácsony Gergely lett a főpolgármester. Az egészségügyi személyzet csökkentése miatt nem tudták ellátni a több mint ötszáz főt – indokolta indítványát Futó Barnabás.

Bodnár Attila korábban lapunknak beszámolt arról is, hogy száz, véletlenszerűen kiválasztott beteg bevonásával kutatást végeztek a Pesti úti idősotthonból a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba érkezők körében. A több hónapos vizsgálat eredményei megdöbbentőek: a száz idős ember közül 97-en kiszáradva vagy mérsékelten kiszáradva érkeztek, 88-an voltak alultápláltak, ebből 27-en csontsoványra fogytak, a páciensek közel felénél pedig valamilyen fokú felfekvés, illetve izomkontraktúra volt tapasztalható.

– Ki merem jelenteni, hogy mindezért a fenntartót, Karácsony Gergelyt illeti a felelősség, ugyanis a takarékosság címén leépített dolgozói kollektíva – amely, bár erejéhez mérten igyekezett mindent megtenni – fizikailag képtelen ellátni ennyi idős gondozottat – mondta a Magyar Nemzetnek korábban a főigazgató.

 
Több száz bentlakó kapta el a betegséget. Kirendelték a szakértőket Fotó: Bach Máté
 

Az idősotthonban április elején fedezték fel az első koronavírusos betegeket, azóta a bent lakók közül több mint háromszázan kapták el a betegséget, 52 ember meghalt.

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!