2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólalt a Gazdaság újraindításáról címmel az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, majd a kormányfő reagált az őt ért ellenzéki kritikákra is.

  • Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal a Gazdaság újraindításáról címmel

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde elején közölte, tájékoztatást ad az elmúlt két hónapról. Legutóbb a baloldal is felhatalmazást adott a kormányzati válságkezeléshez - tette hozzá. Az elmúlt két hónap is a koronavírus elleni küzdelemről szólt.

November 11-én korlátozó intézkedéseket vezettek be.

Elmondta, hogy a járványügyi szakemberek tudásával nem egyenlő a politikusok tudása, de az utóbbiaké a felelősség. A védekezés irányítása kormányzati feladat, de a járványügyi szakemberek véleménye mindig megjelenik a döntésben. A kormányfő elmondta, hogy a védekezés idején működnie kell az országnak, és ezt a nyári nemzeti konzultáció idején határozták meg az emberek. Orbán elmondta,

válságkezelésünk következetes, november óta nem változtattak az intézkedéseken, ezért is sikerült kordában tartani a járványt.

Kétnapos üléssel ma 11 óra után kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal a Gazdaság újraindításáról címmel, majd a napirend előtti felszólalások után a képviselők azonnali kérdéseket intézhetnek a kormánytagokhoz.

Nem majd, hanem gyorsan kell minél több vakcinát szerezni

Ismét emelkedő tendencia jöhet a járványban, ezért szükség van az eddigi szabályok szigorú, és következetes betartásáról, és a parlament felhatalmazására - mondta a kormányfő.

Az egész polgári társadalmi életet újra akarjuk indítani, de ennek feltétele a vakcina, vakcina nélkül nem lehet megállítani a vírus -tette hozzá.

Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van

Nem engedhetjük meg, hogy amivel a vajdasági magyarokat oltják, azok ne lehessenek elérhetőek Magyarországon - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy 2,5 millió ember oltására elegendő vakcinát vásárolnak a Sinopharmtól.

Az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett sikerült elérni, hogy május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű nyugati ország

- mondta a kormányfő. Reális esélyünk van arra, hogy április elejére a 2 millió főt is meghaladja a beoltottak száma - tette hozzá. Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert ez vezet vissza a normális élethez.

Hét kérdésben indul online nemzeti konzultáció

Nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettséget, és

nem szabadna ebből politikai kérdést csinálni

- mondta Orbán Viktor. Csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amit a többség elfogad, és érvényt lehet szerezni annak - tette hozzá. Az oltási program elindulásával egy új szakaszba léptünk. Orbán Viktor elmondta, hogy újra konzultációt indítanak 7 kérdésben az újraindításról.

A konzultáció online lesz.

A munkahelyek megvédése volt a legfontosabb feladat

Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány előtt gyorsan nőtt a gazdaság, alacsony hiány és csökkennő hiány mellett. 2020-ban a járvány nagyot ütött a magyar gazdaságon, de nem omlott össze. A válságkezelés lényege a munkahelyek megvédése volt, hitelmoratóriumot vezettek be. 3300 milliárd maradt az embereknél - tette hozzá.

1434 magyar vállalkozásnál indult beruházásvédelmi akcióterv. Garanciaprogramokat vezettek be, és sokat költöttek arra, hogy a Széchenyi-kártya program elérhető legyen.A gazdaságba áramoltatott források több mint fele a kis-és középvállalkozásokhoz került.

A válságkezelés sikeres volt

Orbán Viktor elmondta, a válságkezelés sikeres volt, mert 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt. A foglalkoztatottak száma elérte a 4,5 milliót - tette hozzá. A munkanélküliséget tekintve a hazai adat a harmadik legjobb. A korlátozások enyhítése az oltások terjedésével kezdődik.

Gazdaságújraindítási-akcióterv indul

- tette hozzá.

Hét fontos pont a gazdaság újraindítása mellett

  • 5 százalék a lakásépítés áfája,
  • bértámogatás a vállalkozásoknak,
  • visszaépítik a 13. havi nyugdíjat,
  • orvosi bérek jelentős emelése,
  • jövedelemadó mentesség a 25 éven aluliaknak,
  • 10 millió kamatmentes kölcsön a vállalkozásoknak,
  • lakásfelújítási támogatás.

A következő időszak legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz - mondta a kormányfő. 2010 előtt a nyugdíjasokkal fizetették meg a válság árát - közölte Orbán.

Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt

A 25 éven aluliak adómentességéről azt mondta, hogy ilyenre nem volt még példa. A fiataloknak munka mellé jár az adómentesség, és a különféle családtámogatási lehetőségek is - mondta Orbán Viktor. A következő hónapokban három nagy ügyön dolgoznak: végigviszik a tömeges oltási akciót, fokozatosan kivezetik a korlátozásokat az emberek véleménye alapján és végrehajtják a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Hagyják abba az oltásellenes agitációt

Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetőknek válaszolva azt mondta, hiba, ha a Jobbik frakcióvezetője oltásellenes hangulatot kelt. Hagyják abba az oltásellenes agitációt - tette hozzá.

Sértőnek érzem, hogy a nemzeti konzultációt bohóckodásnak minősíti a Jobbik.

Vannak, akik azt gondolják, hogy ami tőlünk nyugatra van, az jó, és a magyar hatóságok nem alkalmasak a munkájuk elvégzésére, de az, hogy a magyar orvosok és kutatók véleményét a brüsszeli mögé sorolják, az egyszerűen elfogadhatatlan - mondta a kormányfő.

Kapcsolódó:

Reakciók Orbán Viktor beszámolójára

HírTV - Origo 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!