2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Kevesen ismerik a rendszerváltás teljes történetét

Még mindig nagyon kevesen ismerik a rendszerváltás és a nyugati határnyitás teljes történetét – mondta Németh Miklós egykori miniszterelnök Soltvadkerten, a Határnyitás '89 címmel megrendezett 10. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozón, ahol a volt miniszterelnök egy fórumon beszélt a '89–90-es eseményekről a fiataloknak.

A tizenévesek alig tudnak valamit a 25 éve történt rendszerváltozásról – mondja az evangélikus egyház országos felügyelője, aki a Külügyminisztérium egyik helyettes államtitkára. „Attól félek, hogy nagyon keveset tudnak erről, és  Németh Miklóssal való beszélgetés sokuk számára olyan lesz, hogy az egyik bácsi beszélget a másik bácsival – mondta Prőhle Gergely. – Tehát  a mi felelősségünk elmondani, hogy mi is volt a vasfüggöny lebontása előtt, hogyan is működött a kommunista rendszer, miért fontos most a szabadság, mit érdemes még akkor is értékelni a mai viszonyok között a mai szabadságban, amikor ennek, mint tudjuk, számos ellentmondása is van. Ez a mostani rendezvény célja is” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A pártállam utolsó miniszterelnöke nem bánja, hogy a vasfüggöny lebontását és az osztrák határ megnyitását az akkori külügyminiszter, Horn Gyula nevéhez köti az utókor. „Engem nem zavar. Én megkaptam a legnagyobb német állami kitüntetést, most megkaptam a legnagyobb német civil szervezet kitüntetését, és hadd ne soroljam, mert nem szeretek dicsekedni. De a kérdésére válaszolva, látott ön vagy bárki a világon egy olyan országot ahol a külügyminiszter utasítja a belügyminisztert? Mert én nem tudok ilyet. Az más kérdés, hogy ki és hogyan, de engem nem zavar, mert Horn Gyulának is megvolt a maga helye és szerepe ebben. A Németh-kormány csapatkormány volt, amelyiknek nekem adatott meg fejének lenni, és ott nagyon-nagyon sokan összefogva és együttesen dolgoztunk” – mondta Német Miklós egykori miniszterelnök.

Németh Miklós 1988 novemberétől 1990 májusáig, az első szabadon választott parlament megalakulásáig volt Magyarország miniszterelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!