2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Kevesebb állatot hajtottak vágóhídra az első fél évben

Sertésből, marhából és baromfifélékből is kevesebbet dolgoztak fel az év első felében a magyarországi vágóhidak. Eközben a korábbinál lényegesen több élő állatot szállítottak külföldre a gazdálkodók.

  • Kevesebb állatot hajtottak vágóhídra az első fél évben

Alábbhagyott a lendület a hazai vágóhidakon, az év első felében szinte minden állatfajból kevesebbet dolgoztak fel a magyarországi egységek. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint szarvasmarhából, sertésből és baromfiból is kevesebb került vágóhídra, mint egy évvel korábban. Szarvasmarhából összesen 54 500 darabot vágtak le az első fél évben, ami háromszázalékos visszaesést jelent a tavalyi szinthez képest.

A feldolgozott állatok 65 százaléka tehén, húsz százaléka bika volt. A tehenek és az üszők vágása ugyan néhány százalékkal nőtt, a bikák feldolgozása azonban jelentősen visszaesett. Az egy évvel korábbinál 21 százalékkal kevesebb bika került június végéig a magyar vágóhidakra.

 A csökkenések ellenére több anyakocát dolgoztak fel

Fotó: Éberling András

 

A sertéságazatban is hasonló mértékű visszaesést mutatott a statisztika, az AKI adatai alapján az első fél évben levágott 2,29 millió sertés 2,8 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

A sertésvágáson belül ugyanakkor nőtt az anyakocák feldolgozása, a tavalyi 44 700-ról 51 700-ra. A baromfifélék feldolgozása összességében két százalékkal esett vissza, az említett időszakban 107,1 millió darabot vágtak le a hazai üzemekben. A levágott baromfi 78 százaléka csirke volt. A 83,3 mil­liós darabszám egy százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

Kacsából 17,7 milliót, libából 2,3 millió egyed került vágóhídra. Ez utóbbi ágazatban nőtt egyedül a feldolgozás szintje. A mintegy 17 százalékos növekedés hátterében az áll, hogy tavaly ilyenkor a megszokottnál lényegesen kevesebb libát vágtak le, vagyis alacsony a bázis. A pulykaágazatban is visszaesésről tanúskodnak a számok, a 3,4 millió darabos feldolgozás 1,6 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanekkor.

Miközben a hazai feldolgozás csökkent, a kivitel szinte minden ágazatban emelkedett. Élő sertésből a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása alapján 38 százalékkal többet szállítottak a külpiacokra az év első öt hónapjában.

A kivitel főként Romániába, Ausztriába és Szlovákiába irányult. Szarvasmarhából összesen 22 200 tonnát adtak el külföldre, ami húszszázalékos növekedésnek felel meg. A magyar marhák elsősorban három célországba: Ausztriába, Törökországba és Koszovóba kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!