2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Kettős csapdában vergődnek a szakszervezetek

Hír TV

2019. január 11., péntek 22:05

Kettős csapdában vergődnek a szakszervezetek, hisz a politika túszejtései kísérletei és a valós érdekvédelem között őrlődnek. A politikai pártok nem a szakszervezetek érdekeit viszik át politikájukba, hanem saját politikájukat akarják ráerőltetni a szakszervezetekre. Mészáros Melinda és Palkovics Imre szerint azonban nem kormányt kell buktatni, hanem a tárgyalásokat kell folytatni a munka törvénykönyv kapcsán és ellent kell állni a politika túszejtési kísérleteinek.

Felmérések folynak arról, hogy mekkora a valós dolgozói elégedetlenség a túlóratörvény kapcsán, de se a LIGA Szakszervezetek, se a Munkástanácsok nem tagjai annak a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek, amely a most formálódó sztrájk élére állt.

Mészáros Melinda szerint az, hogy szakszervezeti követelésekre támaszkodva egyes politikusok olyan vágyaikat és követeléseiket fejezzék ki, melyeknek a szakszervezet követeléseihez közük sincs, elfogadhatatlan. 

A régmúltból eredő reflex, hogy a politika rátelepedjen egy munkavállalói kezdeményezésre, és arra sem volt példa régen, hogy egy adott ügy mellé a szakszervezetek teljes egységfrontba tömörüljenek. Palkovics Imre szerint nagy változások szokták kiváltani azt, hogy a szakszervezeti egység létrejöjjön.

„Tíz évvel ezelőtt is a társadalombiztosítás privatizációja részeként volt ilyen akció, és első körben a szakszervezetek szólaltak fel a munka törvénykönyv módosítása kapcsán, s a pártok aludtak. Amikor azonban felébredtek, egyáltalán nem a szakszervezeti törekvéseket csatornázták be saját politikájukba, hanem fordítva: politikájukat akarták ráerőltetni a szakszervezetekre” - véli Palkovics Imre.