2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Két ellenzéki párt támogatását is befagyasztották

Hír TV

2019. január 12., szombat 11:20, frissítve: szombat 17:06

A Párbeszéd és a Momentum állami támogatását is felfüggesztette az Állami Számvevőszék. 23, illetve 33 millió forintot nem kaptak meg. Az ÁSZ közleményben jelezte: a döntésről szóló tájékoztatást és a kampányköltések ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet is megküldték az ellenzéki pártoknak, amint azokra megkapják az észrevételeket és értékelik azokat, nyilvánosságra hozzák a dokumentumokat. A Párbeszéd abban bízik, rövidesen megoldódik a helyzetük, ellenkező esetben működésre, illetve kampányra sem lesz pénzük az idei választásokon.

„Ez az a pénz, amiből a pártot működtetjük, ebből fizetjük a fizetéseket, többek között annak a pénzügyesnek is a fizetését, aki az elszámolásokat csinálja az Állami Számvevőszék felé, ebből kéne irodát fenntartanunk, politikai akciókat bonyolítanunk, illetve, amiért ez még drámaibb az az, hogy idén választási év van, és a 2018-as önkormányzati és EP-választásokra a pártok nem kapnak külön pénzt, ebből az állami támogatásból kellene a kampányt finanszíroznunk, így nem tudjuk, miből fogjuk finanszírozni” – mondta Béres András, a párt elnökségi tagja.

Az ÁSZ közleményben erősítette meg, hogy felfüggesztette a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását. A számvevőszék azt írta: a döntésről szóló tájékoztatást és az ellenőrzésről szóló jelentéstervezetet a pártoknak is megküldték. Amint azokat megkapják és értékelik, a dokumentumokat nyilvánosságra hozzák.

Közben a Népszava úgy tudja, a Jobbikot is megbüntetheti az ÁSZ. A lap szerint az ellenzéki párt ezúttal 100 milliós bírságra számíthat. A számvevőszék egyelőre a jelentéstervezetet küldte el a pártoknak, akiknek 15 napjuk van a véleményezésre. A Jobbik tavaly a választási kampányban 660 millió forintos bírságot kapott, tiltott pártfinanszírozás miatt.