2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

Kertész Imre és Rubik Ernő is átvette a Szent István Rendet

,

2014. augusztus 20., szerda 17:19, frissítve: csütörtök 07:29

Nemcsak legismertebb, Sorstalanság című regényének, hanem egész életművének elismerése a Szent István Rend. Így méltatta a köztársasági elnök Kertész Imre Nobel-díjas írót a legmagasabb magyar állami kitüntetés átadásakor. Áder János a Sándor-palotában rendezett ceremónián Szent István Renddel tüntette ki Rubik Ernő feltalálót is. Az államfő köszöntőjében azt mondta: a bűvös kocka mára világszerte a magyar kreativitás jelképe lett.

A Sándor-palota dísztermében rendezett ünnepség kezdete előtt a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita külön is gratulált Kertész Imrének. A 85 éves író súlyos betegsége miatt végig kerekes székben ült. Mellette foglalt helyet Rubik Ernő feltaláló is az első sorban.

Áder János Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel érkezett átadni a legmagasabb magyar állami kitüntetést. Kertész Imrét 1944-ben, 14 évesen deportálták Auschwitzba zsidó származása miatt. Legnagyobb hatású műve, a Sorstalanság témája is a holokauszt. 2002-ben ezért a regényért kapta meg első és eddig egyetlen magyar íróként az irodalmi Nobel-díjat.

A köztársasági elnök beszédében megköszönte Kertész Imrének mindazt, amit emberi helytállásból és a világgal dacoló művészi őszinteségből tőle tanulhattak olvasói. „Államiságunk ünnepén neki ajándékozott Szent István Rend egész életműve elismerése. Azé az életműé, amely anatómiai pontosságú feltárást és leírását adja annak, amit a diktatúrák művelnek az emberi lelkekkel. Ez az életmű a szabadság és boldogság iránti vágyról szól.”

Igazi magyaros észjárásra volt szükség a bűvös kocka feltalálásához – így méltatták Rubik Ernőt. A köztársasági elnök azt mondta: a 40 éves találmányt az egész világ forgatja, és mára a magyar kreativitás jelképévé vált.

– Ez az egyszerű tárgy, ami könnyedén elfér egy emberi tenyérben, szimbolikus jelensége korunknak. Olyan egyedülálló alkotás, amelynek zseniális egyszerűségében ott rejtőzik világsikert arató nagyszerűsége és vele együtt összes lehetséges megfejtésének kiapadhatatlan bonyolultsága – fogalmazott Áder János
köztársasági elnök.

A Magyar Szent István Rendet Mária Terézia alapította 1764-ben, de 1946-ban megszüntették. A parlament 2011-ben döntött az újraalapításáról.

A Jobbik továbbra is felháborítónak tartja Kertész Imre állami kitüntetését. A radikális párt korábban nyílt levélben tiltakozott a köztársasági elnöknél, mert szerintük a Nobel-díjas író a magyarságról tett korábbi kijelentései miatt méltatlan az elismerésre. A Jobbik városligeti rendezvényén Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje azt mondta: Magyarországon még mindig nem történt meg az elszámoltatás.

– Kertész Imre nem vállalt sorsközösséget a magyarokkal, sőt, sokszor elmondta több interjúban, hogy nem is nagyon tartja magát magyarnak. Ugye egy állami kitüntetésnek az lenne a fő szimbóluma, hogy ha valaki olyat alkotott, vagy a magyarság számára egy olyan fontos ember, a magyarság érzését oly mértékben tudja kifejezni, hogy ő erre a kitüntetésre alkalmas. Úgy gondoljuk, hogy Kertész Imre esetében ezek a kritériumok nem állnak fent – szögezte le a jobbikos politikus.

Forrás: Hír TV