2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

A moszkvai ingatlanpanama vádlottja is megméretteti magát

A baloldal jelöltjeként indul Solymáron Székely Árpád, a moszkvai ingatlanpanama elsőrendű vádlottja. A hűtlen kezeléssel vádolt volt nagykövetet az MSZP és a Gyurcsány-párt támogatja. Az egykori moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének áron aluli eladása miatt indított büntetőper szerdán kezdődött a Budapest Környéki Törvényszéken. A vád szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetői és a volt moszkvai nagykövet mai áron 17 milliárd forintos kárt okoztak az államnak az ingatlan értékesítésével.

A vádirat ismertetésével kezdődött a Moszkvai Kereskedelmi Kirendeltség 2008-as eladásának ügyében indított per a Budapest Környéki Törvényszéken. Az ügyészség hűtlen kezeléssel vádolja a volt moszkvai magyar nagykövetet, Székely Árpádot.

„Elsőrendű vádlott valós pályázat, verseny, felhasználható értékbecslés, az ezeket előíró jogszabályi rendelkezések mellőzésével, a felhatalmazásán túllépve, mindösszesen 23 689 585 USA-dollár összegért történt értékesítésével a magyar államnak 67 959 640 USA-dollár összegű vagyoni hátrányt okozott, amely nem térült meg” – fogalmazott Garzuly Éva ügyész.

Ez az akkori árfolyamon 11 milliárd forintnak felelt meg. A vádlottak és védőik szerint törvénytelen a vád. A harmadrendű vádlott emlékeztetett rá, hogy a magyar állam csak az épületet birtokolta, a telket a moszkvai kormány soha sem adta magyar tulajdonba. A vagyonkezelő vezetője szerint így az eladással nem érte kár az államot.

„A vádiratban, én összeszámoltam, hat különböző értéket ír az ügyészség, hogy szerinte mennyit ért ez az épület. Én nem tudom, hogy miről kell beszélnünk a tárgyaláson. Tehát nincs egy olyan szám, amire bárki azt mondaná, hogy annyit ért. Nincs szakértői vélemény. Van egy értékesítési ár, és van egy azt megerősítő, előkészítő szakvélemény. Azóta meg semmilyen irat nem keletkezett ebben az ügyben, amivel a bíróság foglalkozni tud. Van egy mondás az ügyészség részéről” – mondta Tátrai Miklós, az MNV Zrt. egykori vezérigazgatója.

A hűtlen kezeléssel vádolt egykori nagykövet közben pályát módosított: a Pest megyei Solymáron indul képviselőjelöltként az önkormányzati választáson az MSZP és a DK színeiben. A volt diplomata a baloldal káderhiányával indokolja közéleti aktivizálódását.

– Jelölt vagyok, igen.
– Mi célból indul?
– Megkértek. A baloldali pártok megkértek, nem volt ki a jelölti lista. Én tulajdonképpen töltelék vagyok, semmi esélyem nincsen.
– Egyébként be is lépett az MSZP-be?
– Nem. Én 1989. október 7-e óta egyetlen pártnak sem voltam a tagja, és nem is leszek – fogalmazott Székely Árpád a Hír Televíziónak.

A tárgyalás november 12-én folytatódik a bizonyítási eljárással.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!