2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Domonkosok Magyarországon

Következik:

Napindító 04:00

Belföld

Keményebb fellépést sürget az MTA az álgyógyítók ellen

Az akadémiai testület komolyabban szabályozná a kiegészítő orvoslás határait, kifogásolják például, hogy a homeopátia jogilag szabályosnak minősül.

  • Keményebb fellépést sürget az MTA az álgyógyítók ellen

Egy év hat hónap felfüggesztetett börtönbüntetést kapott az a lébényi állatorvos, aki C-vitaminkúrát javasolt rákos betegeknek, de sokakat lebeszélt a kemoterápiáról is. A férfi sokat szerepelt szakértőként különböző tévéműsorokban, úgy gondolta, hogy gyógyító hatása van a tumorellenes teakeverékének és az intravénásan beadott C-vitaminnak.

A Magyar Tudományos Akadémia most keményebb fellépést sürget az álgyógyítók ellen.

„Senki nem akarja betiltani a homeopátiát, de hogyha maga meghallja, hogy Kalmopyrin vagy ricinus, vagy nem tudom mi… a ricinusnak van hatása, ki lehet próbálni, a Kalmopyrinnek is van hatása, a homeopátiás szernek pedig nincs hatása” – monda Mandl József, professor emeritus.

Az ajánlást megfogalmazó orvosok például kifogásolják, hogy súlyosan veszélyes méregtelenítő terápiák, vagy az orvosok szerint hatástalan homeopátia jogilag szabályosnak számítanak.

„Nagyon régóta vannak olyan eljárások, amik az úgynevezett klasszikus orvostudományba nehezen illeszthető. Azonban változatlanul azt tudom mondani, hogy beteg egy van, és annak a betegnek a gyógyításában pedig a világ megy előre és az orvostudomány, szemben a többi tudománnyal, abból a szempontból speciális helyzetben van, hogy a diagnózis hasznossága mérhető, megvizsgálható objektív módszerekkel” – tette hozzá a Magyar Tudományos Akadémia orvosi tudományok osztályának rendes tagja.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke szerint éppen időszerű az MTA javaslata. „A kiegészítő orvoslás vonatkozásában csak annyit mond a jogszabály, hogy hát más szemlélet alapján szerzett ismeretek, más szemléletű módszerek alapján kifejlesztett tevékenység. Na, most ennek a szabályozása is hiányos, gyakorlatilag nincs is, hogy milyen személyi, továbbképzési, tárgyi feltételek szükségesek. Ez egy komoly hiányosság, mert azokat is hátrányos helyzetbe hozza, akik a legjobb tudásuk és képesítésük szerint végzik a kiegészítő orvoslást” – mutatott rá Pajkos Gábor.

Az akadémikusok azt is hangsúlyozzák, hogy bizonyítékok nélküli gyógyászatot végezni súlyos kockázatot jelenthet a betegek számára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!